Счупен ключ - какво можете да направите?

Ако ключът се счупи в ключалката, целта е да премахнете фрагмента от ключалката. Има различни възможности за това. Следващото ръководство разкрива какво още трябва да внимавате в случай на счупен ключ.

Начини за премахване

  • изключителен фрагмент: издърпайте го с подходящ инструмент
  • Фрагмент в ключалката: трикът на триона
  • Ключар
  • Прочетете също - Копиране на ключ без ключ
  • Прочетете също - Пренареждане на клавиши VW
  • Прочетете също - Копирайте ключовете на Mercedes

изключителен фрагмент: издърпайте го с подходящ инструмент

Ако ключът не се е счупил директно на ръба на ключалката, но има все още стърчаща част, тази част може внимателно да се извади с клещи.

Най-добре е да използвате иглени клещи с подходящ размер. Нокторезата често предлага по-висока сила на натиск. Това означава, че дори фрагменти, които излизат само на няколко милиметра, могат лесно да бъдат опаковани и сигурно задържани.

При отворени врати и при някои видове заключване помага и за поставяне на резервен ключ от противоположната страна и внимателно (!) почукайте, докато фрагментът се изплъзне от другата страна.

Ако фрагментът не може да бъде премахнат по този начин, следният трик може да помогне.

Фрагмент в ключалката: трикът на триона

Ако нищо не стърчи от ключалката от счупения бит за ключ, можете да използвате трика на триона.

За целта метален трион се отчупва по такъв начин, че зъбите да изпъкват назад в точката на скъсване. Острието на триона се вкарва първо в ключалката с тази страна. Това може да се направи до, над или под клавиша. Обикновено работи най-добре по-долу.

В повечето случаи счупената ключова част може след това да се хване на едно място и да се извади поне толкова далеч, че след това да се извади напълно с подходящ инструмент.

Като алтернатива фибичката работи и с някои видове брави. Той се вмъква до ключа. В някои случаи това позволява фрагментът да бъде изтласкан малко.

Ключар

Ако фрагментът не може да бъде премахнат или ако няма резервен ключ за отваряне на заключената врата, остава само ключарят.

Всички градове имат денонощни аварийни служби, но те често взимат няколкостотин евро за отваряне на врата. Съответните доставчици на услуги могат да бъдат намерени във всички бизнес директории и в Интернет.

Съвети и трикове За да си спестите скъпото отваряне на врата, струва си във всеки случай да съхранявате резервен ключ при съседите или на друго винаги достъпно място. Само жабката на колата не е добра идея.