боя акрилна боя или ролка и как работи правилно

Acrylack е не само популярен с подобряване на дома към картината на мебелите или други обекти. Той предлага много положителни свойства и може да бъде обработен по различни начини, например чрез четкане или валцуване.

Основните свойства на акрилния лак

Не винаги можете да разберете веднага дали е акрилна боя или друг вид цвят, като например синтетична смола. Често, например, четете само цветни лакове или инструкции като на водна основа, разредима във вода или разтворима във вода. Тези термини вече ви казват за какво по същество става дума, а именно обработката на боята без разтворители. Акрилният лак ви предлага някои положителни свойства като следните:

  • Прочетете още - Боядисване на спалнята с подходящи цветове
  • Прочетете също - Четкайте или навивайте слонска кожа
  • Прочетете също - Боядисвайте стаи, модерни със стил
  • ниско развитие на миризма по време на обработката
  • боята изсъхва много бързо
  • четките или ролките могат лесно да се почистват с вода

Акрилен лак и неговата обработка

Когато обработвате, трябва да продължите много внимателно и да използвате само подходящи четки или други инструменти. Акрилният лак не образува такава твърда повърхност като синтетичен смолен лак. Освен това, когато рисувате или валцувате, трябва да се уверите, че не се появяват ивици, които все още се виждат след изсъхване на боята. Ако акрилният лак е твърде плътен, можете да го разредете с малко вода. Може обаче да се наложи да нанесете боята няколко пъти, за да получите достатъчно дебел слой боя.

Специална информация за боядисване на повърхности, които лежат една върху друга

Дори след пълно изсъхване, повърхностите, разположени директно една върху друга, могат да се слепват с течение на времето, ако са боядисани с акрилен лак. За да предотвратите това, трябва да използвате специални акрилни бои само там, където това не се случва. Този цвят често се нарича "доказателство за блокиране". Такива лакове са подходящи и за дървени предмети, където има триене или където може да се развие по-голямо количество топлина. Например, ако искате да рисувате или навивате акрилен лак върху прозорци и врати, трябва да изберете цветове само с това свойство. Като алтернатива можете да рисувате докосващите се предмети с различни продукти.

Четка или ролка акрилна боя

По принцип и двата метода са много подходящи за обработка на акрилен лак. Уверете се обаче, че боята е достатъчно разредена с вода, за да се постигне равномерно нанасяне на боята както с четката, така и с валяка.