Боядисвайте стара тапицерия с нормален или текстилен цвят

Терминът рисуване е приблизително приложим за възглавница. Всъщност тъканите винаги са боядисани. Преходите обаче са плавни, подобно на текстилните тапети, тъй като много стегнатите и стари тъкани могат да образуват почти непрекъсната и гладка повърхност. Текстилните цветове издържат по-дълго от другите видове цветове.

Нормален цвят или специален цвят на плата

Голямото предизвикателство при боядисване на тапицерията не е нанасянето на боята, а задържането при по-късна употреба. Тъканите и текстилът са естествено повече или по-малко еластични. Ако са боядисани, на повърхността може да се образува само слой, който ще се счупи, когато по-късно седнете върху него, когато се "натисне".

  • Прочетете също - Боядисване на диван с акрилна боя и как може да работи
  • Прочетете също - Почистване на дивана със сода за хляб: Ето как действа старото домашно лекарство!
  • Прочетете също - Избледнели цветове, отпуснати възглавници? Как да освежите дивана си!

Преди боядисване или пребоядисване първо трябва да се провери качеството на тапицерията.

  • Колко дълбоко и далеч може да се прокара тапицерията??
  • Колко плътно е платът "плетен"?
  • Колко гладка или влакнеста е повърхността (шенил, корда, дамаска, кадифе, велур)
  • Дали е плосък или купчина плат??

По опростен начин решението за подходящ цвят може да се вземе от външния вид при допир. Ако тапицерията се чувства като тъкан и мека, трябва да изберете специален цвят на текстила. Ако усещането е твърдо, неподатливо и доста кожено, може да се нанесе креда или емулсионна боя, например.

При тапицерията трябва да се използват само бои на водна основа. Разтворителите от всякакъв вид могат не само да атакуват тъканта, но и да разрушат повърхността и закрепването на тапицерията.
Възглавниците имат различни подструктури. Класика са метални пружини (например седалки на столове) и формовани дунапренови части (фотьойли, дивани). При боядисване трябва да се гарантира, че боята:

а. също изсъхва под тъканта, когато тя проникне по-дълбоко
б. боята не атакува пълнители или метали

За да се осигури на готовия слой боя приятно и защитено усещане за допир и седене, след леко шлайфане трябва да се нанесе т. Нар. „Покритие“ от восък. В зависимост от вида на восъка, покритието може да бъде полирано до по-голям или по-малък блясък.

Съвети и трикове Ако вашата тъкан изглежда "пухкава ", тя трябва да бъде "обръсната ". Мекотата се създава от стърчащи косми. Можете да премахнете тези върхове на купчината чрез шлайфане или всъщност с обикновен мокър бръснач (без пяна).