Старата гума понякога става лепкава

Когато гумата стане лепкава, това е особено досадно с прецизни механични устройства като фото оборудване и дръжки като велосипеди или мотоциклети. За съжаление няма безопасен вътрешен съвет как този ефект може да бъде изключен и спрян. Виновни са предимно избягали пластификатори, чийто вид и количество са неизвестни.

Виновниците са неизвестни пластификатори

Едва ли някой друг материал показва своята автентичност и качество толкова ясно, колкото "стареещата " гума. Истинският каучук, изработен от естествен каучук и висококачествен синтетичен каучук, направен от бутадиен и стирен, не съдържа никакви или само много малки количества пластификатори. От професионалната индустрия за рециклиране е известно, че към пластмасите се добавя горна граница от три процента.

  • Прочетете също - гумата може и трябва понякога да се свива
  • Прочетете също - гумени пръчки поради изтичащи се пластификатори
  • Прочетете също - Значително оцветяваща гума

Когато каучукът залепва, той съдържа пластификатори. Тъй като ефектът обикновено се проявява само след години, техническите листове обикновено вече не са на разположение. И дори ако случаят е такъв, материалите на покритията на дръжките и гумените облицовки често не се разбиват поотделно. Когато каучукът се залепва или разтваря, обикновено работят непознати вещества.

Извадете или увийте

Ако лепкавостта е настъпила и не може да бъде намалена или елиминирана по някакъв използван метод, се препоръчват две алтернативи:

  • Отстранете напълно гуменото покритие механично и почистете откритото място с алкохол (изопропанол, етанол), без да оставяте остатъци
  • Залепете текстилен захват или самозалепваща лента върху гумата и "увийте" по този начин

Почти всички конвенционални средства и методи за почистване на каучук няма да помогнат при лепкавост. Или нямат ефект, или разтварят каучука (типичен пример е ацетонът).

Съвети, които си заслужава да опитате

За да се намали залепването и да се регенерира гумата, могат да се изпробват следните мерки и средства:

  • Нанесете и масажирайте в сухи прахове като бебешка пудра, графит или талк, които "изсушават " гумата и при необходимост "уплътняват " с автомобилен лак или силиконов спрей или масло
  • Нанесете сода за измиване (натриев карбонат) и оставете да подейства за няколко минути, работете само с киселинно устойчиви ръкавици и предпазни очи
  • Нежен специален почистващ препарат (без ацетон) за изкуствени нокти от пластмаса
  • Грижа и уплътнител за водолазни костюми от неопрен (синтетичен каучук)
Съвети и трикове Ако забележите първите признаци на порьозност върху гумата, трябва да се опитате да я поправите възможно най-скоро. Често е предшественикът да стане лепкав.