Алуминиево фолио в микровълновата печка?

В допълнение към известната лъжица в микровълновата печка, алуминият и особено алуминиевото фолио също са гореща спорна точка. Можете да разберете подробно в тази статия защо металът може да бъде толкова опасен в микровълните и каква е разликата между алуминиевите тави и алуминиевото фолио.

Метал в микровълновата

Според основното функциониране на микровълновата фурна, когато се загрява, се случва следното:

  • Прочетете също - Ремонт на микровълнова печка
  • Прочетете също - Изхвърлете микровълновата печка
  • Прочетете също - параход вместо микровълнова печка?

Водата, съдържаща се в храната, е направена да вибрира от микровълните. Това трептене на водните молекули създава фрикционна топлина, която затопля храната "отвътре навън". Това обаче се отнася само за храната.

В случай на метали и други проводими материали, това създава много високи токове (до 20 A) в материала. Това създава много високо ниво на топлина (поради електрическото съпротивление). Тънките слоеве материал като фолио или покрития могат да се стопят в резултат на тази топлина. Искренето винаги е възможно, ако материалът е в близост и до микровълновия генератор. Това може необратимо да повреди микровълновата печка.

По-дебели метали в микровълновата печка

При по-дебели метални слоеве това води само до нагряване на метала (или до нагряване, в зависимост от използваното ниво на мощност). Няма топене и по правило няма искряне, стига материалът да не е твърде близо до ръба на микровълновата печка и да не докосва краищата.

Алуминиева опаковка и алуминиево фолио

Алуминиевите черупки са изработени от дебел материал и със сигурност могат да се използват - но само при определени условия, които трябва да се спазват стриктно:

  • на опаковката не трябва да има капак
  • дъното на опаковката трябва да бъде изцяло покрито с храна
  • опаковката трябва да е достатъчно малка, за да не се удари по стените или вратата на микровълновата печка

Дори е научно доказано и установено, че това работи без никакви проблеми и без риск.

Алуминиевото фолио, от друга страна, е тънък материал, който е фундаментално неподходящ за микровълновата печка. Много бързо може да доведе до искри и по този начин до унищожаване на устройството. Следователно той никога не трябва да се използва в микровълнова печка.

Други метали също не се допускат в микровълновата печка.

Съвети и трикове Наскоро има и специално алуминиево фолио, подходящо за микровълни. Този тип филм може да се използва в микровълновата печка. Във всеки случай е по-безопасно обикновено да се прави без алуминиево фолио и просто да се държи всичко метално далеч от микровълновата печка. Тогава няма риск устройството да бъде унищожено или пожар.