Лепене на алуминий със силикон: това работи?

Алуминият е много популярен материал в различни области, не на последно място заради свойствата си като лек и здрав материал. Но също така е възможно да залепите алуминий със силикон и да създадете постоянни и сигурни връзки?

Залепване със силикон и за какво да внимавате

Силиконът всъщност е уплътнител, който се използва в много области като банята или кухнята. Уплътнителят може да се използва и за залепване в определени граници. Това обаче не винаги е възможно. За да създадете постоянни връзки, по-добре е да използвате силиконово лепило или друго лепило, което е по-подходящо за съответния материал (в нашия случай алуминий). Леки лепилни работи все още могат да се извършват със силиконов уплътнител. За лепене могат да се използват различни видове силикон, включително тези за залепване на алуминий, неръждаема стомана и някои други метали. Трябва обаче да имате предвид, че лепилните точки не трябва да бъдат подлагани на постоянни движения или вибрации по-късно, тъй като в противен случай силиконът ще се скъса и адхезивната точка ще се разхлаби.

  • Прочетете още - залепване на алуминий
  • Прочетете още - Лепене на алуминий за дърво
  • Прочетете също - Лепене на алуминиев лист

Използвайте силиконово лепило или друго лепило

Силиконовите лепила са много по-подходящи за залепване на различни метали като алуминий или неръждаема стомана. По-добре е обаче да се използват така наречените силиконови лепила с неутрално втвърдяване, които са много по-подходящи за метали. Еднокомпонентните лепила разчитат на адхезивните свойства на основния материал. Тези залепени участъци също не трябва да бъдат изложени на големи напрежения, а времето за съхнене е много по-дълго, отколкото при двукомпонентните лепила. Те съдържат допълнителни вещества и могат да се използват и за силно използвани повърхности. Те също така изсъхват много по-бързо, така че получавате стабилни връзки за кратък период от време.

Какво да имате предвид, когато използвате това лепило

Както при всички останали залепени фуги, при залепването със силикон трябва да се спазват няколко основни изисквания, така че залепената фуга да стане по-здрава по-късно и да отговаря на изискванията. Те включват следното:

  • Почистете и обезмаслете добре ставите
  • ставите трябва да са сухи
  • трябва да се спазва температурата на обработка на лепилото
  • отбележете времето за сушене

Когато обработвате лепилата, винаги трябва да следвате инструкциите на производителя и да използвате само лепила, за които алуминият е посочен като материал за залепване.