Бетон в алуминий с малко или никаква химическа реакция

Когато алуминият влиза в контакт с бетон и цимент, възникват химични реакции. Те имат оптичен и в краен случай статичен ефект. Ако искате да вложите алуминий в бетон, трябва да знаете за уврежданията и различните вещества, които предизвикват реакции и да вземете структурни предпазни мерки.

Устойчив само при средни стойности на pH

Обикновено се използва варов разтвор за втвърдяване в бетон, който има много неблагоприятна стойност на pH за алуминия. Алуминият е издръжлив само в средния диапазон на рН между пет и осем. Ако тези стойности не бъдат достигнати или превишени, протича химическа реакция, която атакува алуминия. Бетонът е по-малко агресивен от хоросана (7,79 евро на Amazon *), но също така предизвиква реакция.

  • Прочетете също - отстраняване на бои от алуминий
  • Прочетете още - магнетизирайте алуминий
  • Прочетете още - Браунинг алуминий

Алуминият се прави по-малко чувствителен чрез намагнитване с това, което е известно като анодно окисление. По време на това анодизиране настъпва умишлено повърхностно окисление, което образува защитен слой с дебелина няколко микрометра. Намалява способността на бетона и цимента да атакуват, но не го предотвратява.

Временни защитни мерки

Когато се влага в бетон, циментът или бетонът са влажни преди да стегнат и следователно са особено "агресивни ". Алуминият може да бъде защитен, ако временно е запечатан по време на сглобяването. Няколко метода могат да се използват като защитни мерки:

  • Нанасяне на прозрачен защитен лак, който по-късно се разлага от само себе си
  • Нанасяне на обелващ се лак, който по-късно се отстранява
  • Покритие от емайл
  • Метално уплътнение чрез хромиране или медно покритие

В отделни случаи винаги трябва да се проверява дали директният контакт между алуминий и бетон може да бъде избегнат по механичен начин. Инкрустираните дървени котви и носещи дъски, фолиа или винтови конструкции могат да бъдат добро решение.

Обърнете внимание на други източници на реакция

В допълнение към бетона и цимента, много други строителни материали и остатъци също могат да атакуват алуминия. Типични примери са съставките на много консерванти за дърво, изолационни компоненти в дървесни влакна и остатъци от кисели лепила. Битумът и катранът, чиито киселинни или алкални компоненти атакуват метала, също са неподходящи за влагане на алуминий в бетон.

Съвети и трикове Ако са дадени необходимата ви издръжливост и поставяне на бетона, хоросанът на гипсова основа или хоросан на основата на гипс-пясък е идеална алтернатива. Поради своята неутрална стойност на pH между шест и седем, гипсът не реагира с алуминий.