Сменете силикона на душ кабината

Силиконът се използва като уплътнител в почти всяка баня. Използва се и върху душ кабината, за да уплътни правилно зоната по стените или към душ кабината. Печатите обаче не траят вечно.

Подновете трайно еластичните силиконови фуги

С годините те стават грозни, жълти и също могат да изтекат. Именно силиконовите фуги трябва да бъдат заменени след няколко години, за да могат да продължат да осигуряват херметичността около душ кабината и преди всичко да предотвратяват проникването на влага в ъглите и ръбовете, което е важно по здравословни причини. След като мухълът попадне във фугите, обикновено трябва да се извършат обширни ремонти. С малко майсторство можете също да обновите силиконовите фуги сами.

  • Прочетете още - Уплътняване на душ кабина без силикон и как да го направите
  • Прочетете също - Как да изхвърляте правилно душ кабина
  • Прочетете също - Демонтаж на душ кабина

Подновяване на силиконовите фуги самостоятелно

Силиконовите фуги трябва да се обновяват на няколко стъпки. Бъдете много внимателни при работа, особено ако вече има плесен, която трябва да се отстрани възможно най-старателно. Ето най-важните стъпки:

  • Премахнете старателно старите силиконови фуги
  • Ако е необходимо, отстранете старателно замърсяванията и плесените с подходящи почистващи препарати, ако е необходимо, използвайте и блокер за плесен
  • маскирайте краищата около областта на ставата с тиксо
  • Нанесете разтвора добре в желаните зони и се уверете, че уплътнителят е равномерно разпределен
  • след това отлепете ставите чисто, като използвате смес от препарат и вода, ако е необходимо

Някои бележки за отделните работни стъпки

След като сте отстранили старите фуги и всякакво замърсяване и плесен възможно най-старателно, все още можете да използвате блокер за плесен, който обаче трябва да се абсорбира поне един ден. Когато нанасяте силиконовия уплътнител, трябва да се уверите, че той се инжектира във фугата възможно най-равномерно. Маскирайте добре околните райони, за да спестите по-късна почистваща работа. Оголете ставите чисто, за предпочитане със силикон, по-гладък, който можете да получите в железария. Отлепването работи още по-добре с малко вода и течност за миене, тъй като силиконовият уплътнител не може да се придържа към инструмента. С малко търпение и грижа ще получите чисти силиконови фуги, които можете да замените на душ кабината с прости инструменти.