Ден против диета: Когато диетата се превърне в хранително разстройство

6-ти. Май е международният ден срещу диетата. Блогърът и авторката Jana Crämer използва това като възможност да разкаже в трогателна статия за това как строгите диети завършват с хранително разстройство за нея.

„Денят без диета“ стартира през 1992 г. от британската авторка и феминистка Мери Евънс Йънг. Основната цел на деня за действие е да повиши осведомеността за опасностите от диетите и търговските диетични продукти и да постави под съмнение съществуващите идеали за красота.
Денят срещу диетата е важен и за блогърката и авторката Жана Кремер - защото има хранително разстройство. Вече докладвахме за Яна, нейната молба за по-голямо приемане и живота й с хранителното разстройство "Преяждане " в миналото.

Смела и честна: Яна Кремер говори за живота си с хранително разстройство
Това видео показва безмилостно честно каква борба водят жените с фигурата си

"Моля, не ме разбирайте погрешно "

В последната си публикация в блога Яна за първи път описва пътя си към хранителното разстройство. Път, който беше белязан от строги диети, които имаха ежедневието и психиката си здраво контролирани в даден момент. Ето защо за тях също е важно да споделят своята история - така че другите момичета и жени да не претърпят същата съдба.
"Моля, не ме разбирайте погрешно ", пише блогърката в началото на влизането си. "Не мисля, че всяка диета е непременно началото на хранително разстройство, но вярвам, че не е нужно много, за да се превърне в такова."."

Когато се промени желязната дисциплина

Jana Crämer описва открито и честно първите дни и седмици от диетата, които все още често се характеризират с чувство на щастие: "Моето отражение и аз вече не се мразим. Ежедневното число на кантара, което все повече и повече определя настроението ми, сега бавно става все по-малко, но става все по-малко и в крайна сметка това е всичко, което има значение."Но още след първия месец желязната дисциплина се променя - а именно когато тя се отклонява дори минимално от диетичния си план. Само няколко твърде много калории или неразрешено парче шоколад означава пълен провал за тях.
Това от своя страна води до това, че Яна напълно губи контрол над поведението си при хранене: "След това превключвател се завърта в главата ми и само няколко мига по-късно съм в следващия супермаркет."Както е типично за хранителното разстройство с преяждане, тогава се стига до глад или " преяждане ".

Вижте тази публикация в Instagram

Публикация, споделена от Jana Crämer (@ jana_craemer_dmad1r) на 16 декември 2018 г. в 9:56 ч. PST