Aquastop задейства - и сега?

В тази статия можете да разберете подробно какво точно се случва, когато се задейства функцията aquastop на пералнята, каква е целта и как можете да рестартирате машината след това.

Функционалност Aquastop

Aquastop, който не се предлага само в пералните машини, има функцията да прекъсне водоснабдяването, ако вода изтече в устройството. Това избягва риска от наводнение в банята или кухнята поради постоянно изтичане на вода от тръбата.

  • Прочетете също - Пералната машина не черпи вода
  • Прочетете също - Източете водата в пералнята
  • Прочетете също - Водата изтича от пералнята

Начинът им на работа може да бъде много различен. Механичните системи реагират най-вече на спуквания на маркучи, но могат да използват и броячи, за да следят количеството вода, протичаща през тях, или в двойни маркучи могат да реагират на пукнатини на космите в маркуча.

В много случаи обаче днес се използват електронни системи Aquastop. Те следят количеството приток на вода по електронен път и в същото време нивото на водата в долната тава. Когато това ниво на водата достигне определена височина, автоматично се задейства соленоиден клапан, който прекъсва подаването на вода, така че да няма наводнение.

Освен това се използват още по-сложни електронни системи за наблюдение със сензори за влага, които напълно прекъсват подаването на вода чрез електромагнитен клапан, когато в определени точки се открие влага.

Първи мерки

Ако Aquastop се е задействал, машината трябва незабавно да се изключи и подаването на вода да се прекъсне. Електромагнитен клапан предотвратява постъпването на допълнителна вода; ако не успее, за кратко време ще настъпи сериозно наводнение.

Дори и да не виждате никаква вода, не се заблуждавайте - винаги трябва да има причина за задействане на аквастопа. Водата също може да изтече само в машината.

В никакъв случай не трябва да рестартирате машината, без да сте я проверили предварително.

Ако не сте сигурни дали друг източник на вода - като почистваща вода, достигнала до сензорите - е задействал Aquastop, можете да оставите устройството да изсъхне за 24 - 48 часа и след това да опитате отново да го задействате. Ако Aquastop отново се задейства, трябва да прегледате пералнята за причината за теча от специалист.

Съвети и трикове Aquastop и Aqua Control System са две различни функции: Системата Aqua Control позволява изпомпване на вода от машината, дори когато машината е изключена. Това ви спестява спешно изпразване.