Намажете или боядисайте работния плот?

При плотовете от истинско дърво винаги възниква въпросът дали е по-добре да омазните кухненския плот или да го боядисате. В тази статия можете да прочетете за предимствата и недостатъците на двата варианта и какво се е доказало по-добре на практика.

Дървени масла

Когато смазвате, трябва да обърнете внимание кое дървено масло използвате. Не всички масла са еднакво подходящи за кухненския бокс и не всички масла предлагат еднаква цялостна защита. Когато купувате, обърнете специално внимание на следните свойства

  • Прочетете също - Намазване на плота на IKEA - за какво да внимавате
  • Прочетете също - Намазване на кухненски плот
  • Прочетете също - Намажете сами буковия си плот - как да процедирате
  • безцветен
  • безопасни за храни и без разтворители
  • Доказателство за слюнка и пот
  • устойчив на износване

Преди всичко безопасността на храните е много важна. Най-добре е да се използват и така наречените твърди масла, които предлагат много по-добра защита. В магазините за железария се предлага и специално масло за плота.

Маслото прониква в дървесната повърхност с дълбочина до 2 мм и е защитно около дървесните влакна. Когато се втвърди, създава много еластична и водоотблъскваща повърхност.

Предимства при боядисване

Лакът винаги образува плътен (също дифузионно защитен) повърхностен слой. Това предпазва дървото много добре. Влагата и мръсотията не могат да стигнат до дървесната повърхност, лаковата повърхност също може да се почисти без проблеми. Последващото лечение вече не е необходимо.

недостатък

След като слоят боя се повреди (драскотини, жлебове, износване в отделни зони), бързо могат да възникнат проблеми. Водата може да проникне през пукнатините и да се утаи в дървото. Тъй като вече не може да се изпари, това бързо води до обезцветяване и подуване на дървото. Освен това трудолюбивите дървесни видове понякога водят до пукнатини и пукнатини в боята.

Предимства на омазняването

Мазането е много естествена обработка, която прави дървесната повърхност много устойчива и значително удължава живота на дървото. Защитата се извършва директно върху самата дървесина, която също е значително подсилена в резултат.

недостатък

Трябва да се смазва отново и отново. Защитата също не е пълна, тъй като петна по повърхността не се държат далеч от дървото като слой лак. Дървесината е основно водоотблъскваща след омазняване - но не напълно "водоустойчива ". Това важи и ако кола маска се извършва след омазняване - и тук защитата не е пълна.

Съвети и трикове Не забравяйте да мажете дървото отново и отново. Това трябва да се прави по-често в силно използвани райони, в противен случай е достатъчно 1-2 пъти годишно.