Шперплатовите повърхности също могат да се смазват!

Докато шперплатът е далеч от масивна дървесина, по същество той често може да бъде третиран по абсолютно същия начин. Повърхността на този материал може да бъде боядисана, восъчна или смазана - защо не?? В строителството на лодки шперплатът също е ламиниран, за да не излиза водата напълно, а смазването от друга страна предпазва само малко от влага, но определено изглежда по-добре от "сурово"!

Какво трябва да използвам, за да смажа шперплата си??

Налични са много различни продукти за омазняване на дървени повърхности, от твърд восък за подове до ленено масло, познато от древни времена. Особено се препоръчват екологични продукти от природата, които се справят без вредни вещества от всякакъв вид.

  • Прочетете също - Как да направим шперплат водоустойчив
  • Прочетете също - Правилно запечатване на повърхността на шперплат
  • Прочетете още - Ламиниран шперплат водоустойчив със фибростъкло

Най-доброто нещо за дървеното масло: То се втвърдява напълно, така че повърхността да не е лепкава или мазна. Когато използвате восък, от друга страна, винаги може да има леко лепкава повърхност, която магически привлича прах и мръсотия.

Омасляването на повърхността е относително лесно, но все още предстои да се извърши предварителна работа. Подгответе субстрата правилно, за да може маслото да проникне добре и да не се изправят смущаващи влакна. Ето как става:

Инструкции за омазняване на повърхности от шперплат

  • хладка вода
  • Масло от дърво по ваш избор
  • фина шкурка
  • четка
  • необвързващ памучен парцал
  • друг парцал

1. Поливайте подземната повърхност

Използвайте четката, за да нанесете вода върху повърхността на шперплата, което вероятно ще изправи някои от влакната. Оставете повърхността да изсъхне.

2. Шперплат от пясък

Сега шлайфайте цялата повърхност с фина шкурка по посока на зърното, за да отстраните неравностите и да създадете стабилен субстрат.

3. Нанесете масло

Сега нанесете масло върху шперплата с парцала и го втрийте равномерно. Оставете маслото да изсъхне за няколко минути.

4-ти. Отстранете излишното масло

Използвайте чистия парцал, за да отстраните излишното масло, което не е попито и след това оставете цялата повърхност да изсъхне.

5. Повторете процедурата

Тази процедура - с изключение на поливането! - Вече можете да повторите няколко пъти, докато се постигне желаният резултат.

Съвети и трикове Ако използвате ленено масло, трябва да сте особено внимателни: Този материал може да се самозапали, така че е по-добре да държите напоена кърпа, разтворена за вентилация или във вода.