Настройте баня на тавана

Има два начина за интегриране на баня в тавана. Банята е настроена като част от разширението на хола или използва цялото пространство на доста по-малко таванско помещение самостоятелно. И в двата случая съответните изисквания за жилищна площ се прилагат като строителни разпоредби. Съществуват и специални статични изисквания.

Основни специфични строителни изисквания

Покривната баня има своя чар както като единствена баня под покрива, така и като част от жилищна единица. Скринните прозорци позволяват релаксираща вана или душ и лична хигиена под „откритото небе“ с ясна гледка. Мебелите за баня със стандартни размери почти никога не се вписват в баня на тавана. Трябва да се приемат индивидуални продукти по поръчка.

В допълнение към общите изисквания за конструктивно състояние и изолация, които винаги се изискват при преобразуване на таванско помещение в жилищна площ, за банята важат следните специфични задачи и критерии за планиране:

  • Душ стая се нуждае от по-малко статична товароносимост от вана
  • Монтажните връзки трябва да бъдат насочени към пода отдолу
  • Пространството при разширяване на малко таванско помещение трябва да отговаря на стандартите за санитарни помещения
  • Водната помпа и нагревателят трябва да имат достатъчна мощност, за да разширят циркулационната система

Статични проблеми и водопровод

По отношение на статиката трябва да се спазват специфичните за банята свойства. Теглото на плочките, теглото на пълна вана или душ кабина, трайното и безопасно окачване и монтирането на керамични санитарни съоръжения като тоалетни и мивки изискват под, който е достатъчно носещ.

Необходимата прясна студена и топла вода трябва да се доставя ефективно и отпадъчните води да се оттичат. В идеалния случай като банята, поставена над баня на пода отдолу. След това могат да се направят инсталационни връзки, като се удължат. Като алтернатива, и до известна степен, кухненските връзки също помагат. Хоризонталните пренасочвания значително увеличават усилията за инсталиране. Наклоните и склоновете заемат много място и цялата циркулационна система става много по-дълга.

Специална шумоизолация трябва да бъде постигната чрез изолация срещу шумовете, които течащата, течащата, изпръскващата и капещата вода създават във ваната, душ кабината, измиването на тоалетната и мивката.

Съвети и трикове Вашата баня е влажна стая. Следователно трябва да планирате добре и добра вентилация, за да избегнете повреда от влага. Стъклените прозорци, които могат да се отворят, не само създават привлекателна баня с дневна светлина. Но помислете и за вентилационния капацитет при продължителни валежи.