Заточване на нож върху брус

Според името ножовете се заточват, като се дърпат под ъгъл върху брус. В допълнение към правилния ъгъл, контролираните движения с най-равномерно прилагане на натиск са от основно значение за заточване. Обикновено се използват две каменни страни с различни размери на зърната.

Двустранни универсални камъни

Общите универсални заточващи камъни, които се използват в частни домакинства, имат грубозърнеста и фино смилана страна. Песъчинките варират между 200 и 800 песъчинки от грубата страна и между 800 и 3000 песъчинки от фината страна. В Япония и САЩ има различни скали за размери на зърната.

  • Прочетете също - Заточване на WMF ножове с WMF помощни средства за заточване
  • Прочетете също - Как да получите правилния ъгъл при заточване на нож
  • Прочетете още - Наточете дамаските ножове само с воден камък

Накисването на шлайфащия камък до неговото насищане е основно изискване за постигане на желания ефект на шлайфане. Заедно с малки зърнести частици водата образува действително ефективната абразивна маса. За да се осигури оптимално заточване отново и отново, съединението трябва да се отстранява, без да се оставят остатъци при почистване на бруса след всеки процес на смилане.

Инструкции как да заточите нож върху бруса

  • Точило
  • вода
  • нож
  • Неплъзгаща се подложка
  • Отлепена кожа, ако е необходимо

1. Поливайте камъка

Поставете заточващия камък на водна баня, докато се напои. Можете да разпознаете наситеността по отсъствието на издигащи се въздушни мехурчета.

2. Позициониране

Поставете заточващия камък с едрата зърна нагоре върху неплъзгаща се повърхност. Каучукът работи добре.

3. Започнете

Поставете ножа върху върха на острието. Опитайте се да си представите ъгъла, като използвате удължена линия на последния скос на острието преди режещия ръб. Трябва да поддържате този ъгъл възможно най-точно през целия процес на изтегляне.

4-ти. мелене

Можете да започнете отново и отново и да издърпате острието към тялото си. С малко практика е възможно също да завъртите на 180 градуса в съответния край на шлифовъчната пътека. По този начин заточвате ножа от двете страни с едно движение.

5. Фина настройка

След около двадесет трика обърнете заточващия камък и повторете процеса си от по-фината страна.

6-то. Отстранете неравностите

И накрая, можете внимателно да издърпате острието към себе си два пъти под диагонален ъгъл, за да премахнете резачката. Отстраняването на резки е по-нежно с дърпаща се кожа.

Съвети и трикове Обърнете внимание на равномерността на каменната повърхност. Трябва да облечете бруса най-късно, ако има отклонения от два милиметра.