Промяна или персонализиране на естествения камък

В случай на естествена скала, основният цвят може да се променя само чрез покриване и преосмисляне. Промяната на цвета, като същевременно се поддържа дифузивен и отворен камък, е възможна в контекста на оцветяване в по-тъмна или по-светла посока. В допълнение към цветните частици, химичните реакции могат да се използват в минералогичното поле.

Ниска граница на насищане за оцветители

Повечето естествени камъни могат да бъдат третирани с така наречените интензификатори на цвета. Те обслужват поведението на гланц или могат да изработват текстури с по-голям контраст. За тази цел се предлагат и каменни масла. Има обаче ясни ограничения за оцветяването на естествения камък.

  • Прочетете също - разходи за естествен камък на терасата
  • Прочетете също - естественият камък не може да бъде оцветен, но може да бъде засилен
  • Прочетете още - Минерална мазилка от естествен камък

Неуплътнените и отворени за дифузия импрегнирани плочи от естествен камък имат по-големи или по-малки пори. С прилагането на оцветител или чужд агент порите неизбежно се затварят в по-голяма или по-малка степен. Когато концентрацията и количеството на оцветяващото вещество достигне определена граница, оцветяването съответства на уплътняващ лак на естествения камък.

Възможни ефекти и промени в цвета

При импрегниране на естествен камък порите са частично затворени до приемлива степен. За да не се увеличи това максимално натоварване, оцветяващите компоненти в импрегниращите агенти са най-често срещаният начин. Специалните съставки, адаптирани към вида на естествения камък, могат да произведат и поддържат различни ефекти:

  • По-светло цветно изображение на оригиналния цвят
  • Мокър ефект
  • Разработване на блясък
  • Потъмняване на основния нюанс

Минералогично поддържана смяна на цвета

В детайли може да се провери до каква степен силикатни бои могат да се използват при обработка на естествен камък. И тук трябва да се вземе предвид количеството по отношение на областта на приложение. Някои естествени камъни имат правилните свойства, за да могат да абсорбират съответните за цвета количества или да бъдат "затворени" в резултат. Чрез химични реакции могат да се постигнат по-силни ефекти на промяна на цвета дори при малки количества.

Странични ефекти

В кухненската част, особено за плотове, се предлагат импрегниращи агенти, безопасни за храните. За естествен камък на открито се предлагат агенти с UV защита. Това ще забави избледняването и изсветляването. За да се поддържа оптимално повторно оцветяване или запазване на цвета, средствата трябва да се прилагат отново на всеки две до четири години.

Съвети и трикове Можете да използвате професионални методи за полиране и така наречената кристализация, за да произведете промени в цвета, особено за външния вид и цветовете в мрамор и друг мек камък.