Настилка на алеята: кратко ръководство в 3 стъпки

За да асфалтирате пътя си, са ви необходими павета, бордюри, чакъл на основата, натрошен пясък, ъглошлайф (49,99 евро на Amazon *) с каменен диск или каменен крекер, вибрационна машина с гумена подложка, линия, лопата и метла. Изкопът се улеснява много с помощта на мини багер.

Стъпка 1: изкопайте земята и поставете бордюрни камъни

Изкопайте земята с дълбочина около 40 до 50 см и планирайте малък наклон, ако е възможно, за да може дъждовната вода да се оттича по-добре по-късно. Можете също така да зададете канал за изкопа в долната част на изхода за източване на водата. Използвайте права линия, за да определите горния ръб на мазилката. Ако искате да използвате бордюри за странична стабилизация, изсипете ги в бетон.

  • Прочетете също - Настилка на алея: Отчет за разходите
  • Прочетете също - Правилно измазване в четири стъпки
  • Прочетете също - Инструкции за асфалтиране на пътеки

Стъпка 2: Разпределете подложката от чакъл и тротоарна постелка

Разстилайте почвения чакъл върху изкопаната площ, първо в слой с дебелина 10 см. Уплътнете този разделен слой с вибрационната машина и нанесете допълнителни слоеве, които също уплътнявате отново, докато останат около 10 см до планирания горен ръб на настилката. След това нанесете слой от натрошен натрошен пясък с дебелина няколко сантиметра като настилка: сега можете да асфалтирате пътя си върху него.

Стъпка 3: павирайте алеята с камъни

За да асфалтирате алеята си, сега поставете паветата, които са поставени свободно в постелките, и изрежете камъните така, че да пасват на ръба с вашите инструменти. Вече можете да променяте модела на настилката си, както искате, но не забравяйте да оставите празнина от 2 до 3 мм между фугите. Пометете много пясък в фугите на тротоара с метлата. За да фиксирате камъните здраво в постелките, вече можете да използвате вибрационната машина отново. Във всеки случай помислете за гумената подложка, в противен случай вашите новополагани павета могат да бъдат повредени. Накрая помийте втори път с малко смачкан пясък: приключихте с асфалтирането на алеята!