Изяснено: Силикатната мазилка наистина ли помага срещу мухъл?

Твърди се, че силикатната мазилка трябва да бъде истински убиец на плесени, което гарантира, че изветрените и влажни повърхности винаги остават без гъби. Този слух продължава и привлича многобройни заинтересовани страни, които биха искали да опитат "чудодейното лекарство". Този тип мазилка обаче не е точно евтина, така че си струва да проверите точно какво е вярно по въпроса, преди да купите.

Наистина ли силикатната мазилка е чудодейно лекарство за плесен??

Когато е мокра, силикатна мазилка е силно алкална, така че лицето, което я използва, трябва да носи защитни ръкавици и очила. Пръските са не само корозивни за кожата и очите, но и за плочки, стъкло и подобни повърхности.

  • Прочетете също - докоснете силикатна мазилка - за чиста повърхност
  • Прочетете също - дали силикатна мазилка е подходяща и за вътре?
  • Прочетете също - Външна силикатна мазилка: Наистина добър избор?

Следователно боравенето с този материал не е толкова лесно, но след като изсъхне, опасността за хората е предотвратена: силикатната мазилка след това вече не се ецва, дори е подходяща за покриване на стените на детската градина. Нещо обаче остава назад: високата стойност на рН!

Точно тази стойност на pH затруднява живота на плесени и микроби от всякакъв вид, както вътре, така и отвън. Микроорганизмите изобщо не харесват тази алкална среда - и следователно обикновено не се установяват на първо място. Но това не е вярно във всички случаи!

Отстранете влагата от гъбите!

Влагата е важен фактор за процъфтяването на плесените. Ако откриете плесен някъде по стените си, това винаги е така, защото в тъканта на сградата има постоянна вода.

Тази вода не само привлича гъбички, но и разгражда материала в дългосрочен план и може да доведе до скъпи последващи щети. Затова не използвайте небрежно силикатна мазилка срещу плесен, но също така стигнете до дъното на причините за растежа на гъбичките!

Спрете проникването на влага, поставете стената напълно суха и едва след това измажете повърхността. Това е единственият начин да сте имунизирани срещу мухъл и в същото време да предпазите стената от постепенно омекване и рушене.

Накратко: Това може да са причините за влагата

  • недостатъчна вентилация
  • Спукана водопроводна тръба
  • проникващ дъжд
  • Сушене на пране в апартамента
  • издигащи се подпочвени води
  • течащи стени на мазето
  • твърде много изолирани стени
Съвети и трикове Консултирайте се със строител, ако просто не можете да разберете откъде идва влагата. Тази инвестиция си заслужава, защото защитава вашия имот!