Поправяне на разпенени и тъкани килими

Тъканите килими често се състоят от множество преплетени структури на нишките и нишките от прежда. Възлите на влакната правят тъканта още по-сложна. Поправянето е възможно само за експерти. В случай на машинно тъкани стоки и килими с подложка от пяна са възможни ремонти със заменящи лепенки.

Обратната пяна позволява поправяне

Поправянето на килим се извършва или чрез подмяна на повредени участъци или чрез повторно заплитане. Изтърканите и повредени ръбове могат да бъдат поправени чрез зашиване, точно както при скъсяване на килим.

  • Прочетете също - Полагане на килими върху килими за дълго време
  • Прочетете също - Изрязване на килим
  • Прочетете също - Осветяване на килима чрез почистване

Подмяната на повредени зони и повърхности е възможна за квалифицирани майстори. Дупки за изгаряне, пукнатини и дупки могат да бъдат изрязани и „закърпени“ с парче за замяна на килим. За този вид ремонт, това трябва да са мокети или килими с пяна или машинно тъкане.

Ремонтите могат да се извършват само със специални познания

В случай на ръчно възли ориенталски килими, обикновено трябва да се намесите в структурата на плата, за да поправите правилно повредата. Успешното „закърпване“ изисква познаване на техниките на тъкане и свързаните с тях посоки на бягане и последователности на смяна. Поправянето на възела не е възможно за миряни.

Повредата на външните ръбове на килимите може да бъде отстранена чрез подмяна на счупена връзка или след прекъсването й с нова връзка. Тъй като за свързването са необходими специални видове шевни машини, обикновено и за това се изисква професионален занаятчийски бизнес.

Избийте и заменете

Килимите и килимите с пластмасова подложка се поправят чрез премахване на повредените места и поставяне на заместващо парче килим. В идеалния случай, кръгъл перфоратор се използва за избиване на кръгло парче. Разрезът трябва да е непрекъснат надолу до основата, така че съседният килим да не се движи, когато се повдига или остъргва.

Остатъчният килим или парче килим, премахнато от невидима зона, трябва да се използва като заместител или парче. Нарязва се по размер със същата матрица. Когато поставяте пластира, трябва да се спазва посоката на влакната на килима, като се завинтват съответно. Това минимизира визуалното въздействие на ремонта.

Съвети и трикове Ако искате да премахнете плитка дупка в килима като следа от изгаряне, можете да използвате фризьорския метод. Използвайте ножици за нокти, за да отрежете върховете на изгорелите влакна. Използвайте "събрани" влакна другаде, за да запълните дупката отново.