Премахване на леки драскотини от естествен камък

Естественият камък е твърд, но в някои случаи изненадващо податлив на драскотини. Ако не са настъпили особено дълбоки повреди, винаги си струва да се опитате да премахнете драскотината чрез полиране. Ако този метод не донесе желания успех, може да се изпробва паста за пълнене, преди да се смила.

Три метода и интензивността на отстраняване

Има три начина за премахване на драскотини от естествен камък:

  • Прочетете също - Премахнете петна от мазнини, проникнали в естествения камък
  • Прочетете още - Премахване или прикриване на петна от естествен камък
  • Прочетете също - Премахнете драскотини на стъклото на часовника
  • полиране
  • Напълни
  • Шлайфане

Мерките трябва да се прилагат и изпробват последователно. Шансовете за успех зависят от вида на естествения камък и дълбочината на драскотините. Меките камъни като мрамор, пясъчник и травертин се обработват по-добре от твърдите камъни като базалт, габро, гнайс и гранит.

полиране

Има два абразива, които могат да се използват за полиране. По-чувствителната и фина полираща паста (22,49 евро на Amazon *) има микроскопични абразивни частици. Той е включен в кръг. След обработката на естествения камък, повърхността отново се заблестява с полиращо масло.

Възможно е малко по-интензивно полиране с фина шкурка (800 песъчинки или повече). При някои меки скали трябва да се внимава веществото да не бъде атакувано. Утаечните скали като пясъчник могат например да се "разтварят" на слоеве и да се опесъчават. Съществува риск полираните участъци да не станат отново блестящи.

Напълни

При ремонт на естествен камък чрез запълване не става въпрос за премахване на драскотините, а за прикриването му. Специалната каменна част, както за мрамор или акрилна и смола, са включени с шпатула на инсулт в драскотините или земните места. Повечето пълнители се предлагат като двукомпонентни продукти.

Почистване

По-дълбоките драскотини трябва да бъдат смлени. Чрез високите усилия и огромната твърдост на естествения камък, цената на смилането е висока. Дори ако е земята, абразивното изискване е огромно.

Ако в по-стар естествен камък са създадени големи мащабни матрички, професионална кристализация може също да премахне драскотините. В този химичен метод вар се превръща в кристали.

Съвети и трикове тестват реакцията и свойствата на естествения камък на отстраняване на нулата винаги първо на скрито място. Обърнете специално внимание на това дали отново постигнете равномерно сияние.