Изтегляне на изтеглящ кран - какво да правя?

Кухненските кранове с изтегляща се глава са почти стандартни във всяка кухня днес. Това, което беше относително скъпо удоволствие преди 10 години, вече се предлага с добро качество на достъпни цени. Но какво да направите, ако изтеглящият кран започне да тече? Можете да разберете най-добрите съвети и трикове в нашето ръководство.

Възможни течове

Изтеглящите се кранове имат няколко места, където обикновено се получават течове.
Те включват класическите петна, които могат да изтекат при всяко друго докосване:

  • Теч на вътрешен патрон
  • Дефектни или течащи уплътнения
  • Варовикови отлагания

В случай на изтеглящ се кран също са възможни следните места за течове:

  • Разтегателен маркуч тече
  • Винтовата връзка между маркуча и главата тече

Не се притеснявайте - повечето от тези дефекти можете да ги отстраните сравнително лесно сами. Преди да започнете каквато и да е работа по крановете и фитингите, уверете се, че ъгловият клапан е затворен. Винаги проверявайте крана, за да се уверите, че водата наистина вече не тече.

Сменете вътрешната касета

Смесителите с един лост имат вътрешен патрон. Ако това е повредено, ще има течове. За непрофесионален човек е невъзможно да се определи дали патронът или уплътненията на клапаните са виновникът - ако все пак отворите клапана, трябва просто да смените всички части. Можете да получите подходящи резервни части от производителя на крана. Когато сменяте уплътненията, уверете се, че са поставени правилно.

Сменете уплътненията

Няма патрон върху стари фитинги с въртящи се копчета. Но и тук старите пломби могат да изтекат. Отстранете капаците на крановете и сменете всички уплътнителни пръстени.

Елиминирайте варовикови отлагания

За да премахнете накипа от крана си, просто напълнете балон с оцетна есенция и го дръпнете върху крана. След това изплакнете обилно с гореща вода.

Разтегателен маркуч тече

Демонтирайте маркуча. Затворете единия край със запушалка и напълнете маркуча с вода. По този начин можете да откриете течове. Избягвайте да се опитвате да поправяте маркуча, ако е възможно - свържете се с производителя и инсталирайте нов маркуч, за да отстраните проблема в дългосрочен план.

Уплътнете винтовите връзки

Ако изтеглящият маркуч на крана ви е стегнат, единственият виновник, който остава, е винтовата връзка между главата и маркуча. Разхлабете маркуча и сменете уплътненията. Малко грес за клапана може да бъде полезно за новата, плътна винтова връзка. Сега поставете отново маркуча.