Изградете брадвата сами, за да може да се използва безопасно

Секира е лесно да се изгради сам. Тъй като по време на употреба се освобождават огромни сили, валът и главата трябва да бъдат правилно свързани помежду си. В допълнение към дръжката, ъгълът между вала и острието е важен за безопасна употреба и ефективно предаване на мощността. Дървената дръжка трябва да има правилната посока на зърното.

Прикрепване на брадвата или главата на брадви

Мощни люлки се правят с брадва или брадвичка, например за рязане на дърво на колони или дървета. Главата от тежък метал често се движи над главата на оператора. Центробежните сили биха довели до животозастрашаващо бързи, остри и тежки снаряди, ако главата се откачи от дръжката.

  • Прочетете също - Това е разликата между брадва и брадвичка
  • Прочетете също - Как правилно да изострите брадва или брадвичка
  • Също така прочетете - Работете правилно и безопасно с брадва и брадвичка в три стъпки

Професионалната дръжка на брадвата или брадвичката е от съществено значение. Докато два разширяващи се пирона или винтове като чук са достатъчни за по-малки оси, брадвата винаги трябва да бъде закрепена с клинове. След вкарването на горния край на вала в отвора на главата на брадвата, те се задвижват с чук.

Кравешки крак като плъзгаща спирачка

Ако брадва се повдигне, за да удари с две ръце, е възможно човекът да се плъзне, например поради потта на ръцете или износените работни ръкавици. Следователно, така наречените крави крака са често срещани на шахтите, които също трябва да бъдат създадени, когато направите сами. Удебелена дръжка или извит копче в долния край на вала изпълнява тази функция. Като алтернатива е възможно също така да изтеглите капака на дръжката на велосипеда в обратна посока, който трябва да бъде залепен.

основен акцент

За да се получи възможно най-добрата сила върху разцепения материал, центърът на тежестта на брадвата трябва да бъде възможно най-близо до или в главата на брадвата. Прекалено тежки дървени шахти и твърде леки глави на брадви извеждат оптималния баланс от действие и водят до увеличени усилия.

Ъгъл между острието и вала

Ъгълът между дръжката и острието трябва да бъде почти точно 45 градуса. В случай на извити лопатки и / или валове, този ъгъл трябва да се вземе в съответния център. Отклоненията нагоре поради разширяването на вала или надолу към кривината на крака на кравата не трябва да надвишават десет градуса.

Съвети и трикове Винаги избирайте дървесно зърно, което се движи по дължина, колкото е възможно, когато правите шахта. Възможни са и диагонални влакнести влакна до 45 градуса с по-малки оси и топори, кръстосаните зърна под 45 градуса спрямо ходовия вал никога не са възможни.