Желязото е оставено включено! Какво може да се случи?

О, скъпа, оставих ли ютията си включена?? При ежедневен стрес може да се случи устройствата да не се изключват след употреба. Често това води само до повишено потребление на електроенергия, но в единични случаи може да бъде наистина опасно: в най-лошия случай съществува риск от пожар в апартамент, който застрашава човешкия живот!

Ами ако оставя ютията включена??

Ако сте оставили ютията си включена, тя вероятно ще се съхранява с гладещата повърхност изправена. За щастие пожарът в апартамент е изключително малко вероятен без пряк контакт с запалими материали:

  • Прочетете също - Може ли ютията да се използва и с чешмяна вода??
  • Прочетете също - Отстранете изгорелите замърсявания по ютията
  • Прочетете също - Избор на правилната температура на ютията

В този случай ютията редовно ще регулира температурата според настройката и просто ще остане включена. Разбира се, тя източва много електричество в продължение на часове, вероятно има малък риск от пожар в кабела.

Друг случай е, когато ютията стои хоризонтално върху потенциално запалима повърхност, например върху блузата, която е била последно гладена. Тогава има повишен риск от пожар, което налага да се върнете незабавно у дома!

По-добре се върнете у дома

Когато се съмнявате, винаги препоръчваме да се върнете у дома, ако се притеснявате, че случайно сте оставили ютията си включена. Или се обадете на някой, който има ключ от вашия апартамент и може да го потърси.

По този начин вие не само предотвратявате доста катастрофа при извънредна ситуация, но и осигурявате вътрешното си спокойствие. Това означава, че можете да продължите пътя си необезпокояван!

Технически характеристики, които предотвратяват прегряване

Съвременните ютии имат съвсем различно ниво на оборудване. Ако забравите да изключите устройство с вградена защита от прегряване, има голяма вероятност да се измъкнете:

Такова желязо обикновено се самоизключва, преди да избухне пожар. Автоматичното изключване работи по подобен начин, но не реагира на топлина, а на липса на движение. Тази техническа подробност поставя ютията в режим на готовност, веднага след като е била неактивна за по-дълъг период от време.

Забравени приятели за гладене се съветват да си вземат устройство със споменатите защитни функции, за да не се изпотите в даден момент!

Съвети и трикове Ако често забравяте да изключите уредите преди да излезете от къщата, най-доброто нещо, което трябва да направите, е да залепите напомнящ знак от външната страна на вратата на апартамента, който ви подканва да спрете за момент и да помислите.