Ремонтна вана

Както всички често използвани предмети за ежедневна употреба, обковът за баня също показва признаци на износване с течение на времето. В някои случаи, вместо да подменяте целия клапан, можете да се справите и с ремонти. Ето няколко примера.

Кога може да се поправи кранът за вана??

За ловците на изгодни сделки, екологично съобразените и домашни майстори, ремонтите винаги имат приоритет пред нова покупка. Не винаги си струва, ако е успешен, но духът на икономия, опазване на околната среда и ентусиазъм на любителите са еднакво удовлетворени.

Проблемите с кранчето за вана също могат лесно да бъдат отстранени. Например в следните случаи:

  • Кранът капе
  • нарушена водна струя
  • Девертерът е дефектен

Кранът капе

Повечето от признаците на износване на смесителя за вана се проявяват чрез постоянно капене от крана. Това може да загуби много вода в дългосрочен план и също да бъде просто досадно. Причината за това обикновено са износени уплътнения.

Безсмисленото псевдо-решение за просто затягане на чучура за крана скоро се оказва изостряне на проблема, защото само компресира и ощетява уплътнението още повече.

По-добре е да демонтирате крана веднага и да замените уплътненията и шайбите с нови. За да направите това, след като сте прекъснали подаването на вода, трябва да развиете и разглобите фитинга. Само дръжката или. извади двете въртящи се дръжки и след това извади касетата. На патрона можете да замените поотделно цялата горна част или само уплътненията, шайбата и винта. Винаги обръщайте внимание на омазняването при повторно поставяне.

Нарушена водна струя

Ако водата изтича от чешмата трудно и с намалена и разпръскваща се струя, варовикът е проблемът. Отстраняването на котления камък от аератора осигурява кратко средство за отстраняване. За целта го развийте, увийте го в парче защитен плат с гаечен ключ и го накиснете в хладка оцетна вода за поне 15 минути. Ако водата от чешмата е много твърда, струва си да демонтирате аератора в ситовата вложка, съединителната гайка и уплътнителния пръстен и да декалцирате всичко поотделно.

Девертерът е дефектен

Ако отклонителят за превключване между крана и чучура на маркуча за душ е дефектен, трябва да се снабдите с подходящ резервен отклонител от същия производител. Дивертерът се демонтира, като се захваща с клещи под изтеглящата се капачка от сплесканите страни и се изважда. Подменяемият дивертер се превръща в същия начин след почистване и смазване на конеца. Водата не трябва да спира за тази работа.