Подновете покритията за вани сами

Ваните често страдат от грозни драскотини или дори лющене след години употреба. Цветът обаче може просто вече да не съответства на интериора. Въпреки това скъпата и отнемаща време подмяна не е абсолютно необходима, тъй като ново покритие на повърхността придава на ваната нов блясък по сравнително евтин начин.

Стъпка 1 - подготовката

Внимателната подготовка е от съществено значение и облекчава много гняв и чувство на неудовлетвореност по време и след действителната работа с покритието. На първо място е важно да разберете от какъв материал е направена ваната. За тази цел например се поставят под въпрос емайлираната стомана или пластмасите, всяка от които трябва да бъде обработена с различни подготвителни работи и бои. Подробностите могат да бъдат намерени в описанието на съответните комплекти покрития. Предлагат се комплекти за ремонт за дълбоки драскотини или чипове.

  • Прочетете също - Подновяване на вана - много лесно
  • Прочетете също - Премахване на ваната - Стъпка по стъпка
  • Прочетете също - Как да поставите вана правилно

Стъпка 2 - предварителната работа

Ваната и околната зона трябва да се почистват старателно, тъй като праховите частици могат да причинят трайни неравности по боядисаните повърхности. След това силиконовите фуги се отстраняват, съседните плочки и повърхности се маскират щедро и фитингите се маскират или. намален. Примесите като варовик и остатъци от сапун трябва да бъдат напълно отстранени. Почистващите препарати, необходими за това, обикновено се съдържат в комплектите покрития. След това дълбоките драскотини или други повреди се попълват с помощта на ремонтните комплекти и се шлайфат гладко. Предварителната работа завършва чрез огрубяване на ваната и освобождаването й от образувалите се частици прах.

Стъпка 3 - покритието

След приключване на подготвителната работа покритието ще започне. Някои материали изискват грунд, който се нанася много тънко с четка или валяк. Трябва да се планира адекватно време за сушене. Следващото е лаковото покритие. И тук трябва да се следват точно инструкциите за комплектите за покрития, за да няма грозни носове и бегачи. Ако е необходимо, може да се наложи втори слой след подходящото време за сушене.

Стъпка 4 - финални щрихи

Преди ваната да бъде пусната отново в експлоатация, трябва да се оставят няколко дни за изсъхване. След това маскираните зони могат да се освободят и фугите отново да се запълнят със силикон. Нищо не пречи на използването на чисто новата вана с покритие.