Изложи лъча отгоре или надолу към рамката

Когато ремонтирате стари сгради и фахверкови сгради, често е необходимо да се излагат гредите в таваните и стените. Същото важи поне отчасти, ако трябва да бъдат открити и отстранени повреди като заразяване с гъби или насекоми, умъртвяване или други статични недостатъци. Усилието зависи от конструкцията на тавана.

Започнете отгоре и проверете достъпа

Когато излагате дървени греди в етажен таван, видът на запълване на пространствата и покритието или замазката на тавана на дървените греди са определящи. В случай на затворена облицовка отдолу и / или отгоре, панелите трябва да бъдат свалени отгоре или замазка. Това може да изисква чук, длето и фреза.

  • Прочетете също - винтови греди с дървени съединители
  • Прочетете също - измазване на дървени греди, отворени за дифузия или вентилирани
  • Прочетете също - облечени дървени греди с различни материали

За да може да се оцени състоянието на гредите и да се извършат дребни ремонти, често е достатъчно да се намерят и изложат гредите на тавана отгоре. Това спестява обновяването на цялата таванна конструкция.

За да може да се обработят, възстановят и, ако е необходимо, да се подменят дървените греди, междуредията трябва да бъдат напълно премахнати. В зависимост от възрастта и вида на конструкцията, таванната рамка се състои само от голи греди или допълнително от плочи или пръчки.

Често срещани видове конструкции на тавани от дървена греда

Възрастта на сградата дава информация за размера на тавана от дървена греда. Често срещани са шест варианта със съответните пълнители:

1. Сгради до началото на 18-ти. Век с глинени и блатни пълнежи, предимно неравномерни.
2. Сграда 18. Век със слама, глина, тор и други зеленчукови пълнители, често с хоризонтални дървени връзки между гредите, също увити.
3. От 19. Век с кръстосани дървени връзки между гредите с насип от глина и пясък.
4-ти. Вилхелминова епоха със смес от сламена глина и задържаща тръбна тъкан.
5. Вилхелминова ера с глина с изтекъл срок на годност, пълнене на коксова пепел, коксово брашно и двойна тръбна тъкан.
6-то. От средата на 20-ти. Век с изкуствени изолационни материали като стиропор (мъниста), пяна, строителна пяна и естествени влакна като коноп и слама.

Съвети и трикове Невралгичните точки на опорните греди са техните странични опори. За целите на проверката и контрола на повредите първо изложете главите на страничните греди и проверете състоянието. Добавяйте или подменяйте крепежите само ако дървеното вещество е в ред. Ако удължавате една или повече дървени греди, използвайте професионални техники за врязване.