Запълване на изкопа - трябва да знаете, че

Когато изкопната яма е изкопана и мазето е завършено, следващата голяма стъпка идва за клиента: запълване на изкопната яма. Тук продължават да се появяват множество въпроси. Тази статия дава подробни отговори на тези въпроси.

Площ за засипване при строителната яма

Така нареченото „работно пространство“ е пространството около мазето, което е запълнено в изкопната яма. Той обаче не просто се „запълва“ с един материал (като чакъл), а по-скоро се пълни и уплътнява в внимателно планирана структура.

  • Прочетете още - Засипване на изкопа: Защо глината създава проблеми
  • Прочетете също - Изкопване на засипване - трябва да знаете това
  • Прочетете също - изкопаване на яма без разрешение за строеж - това е възможно?

Много фактори играят роля при избора на пълнежния материал. Най-важният фактор, който трябва да се има предвид при избора на пълнежния материал, е водният стрес върху запълненото пространство. Колкото повече налягане на водата може да се очаква в сградата, толкова по-пропусклив трябва да бъде материалът за пълнене.

Изкопът може да се използва за засипване?

По принцип изкопът може да се използва за запълване на строителната яма. В крайна сметка това има предимството, че обемът на почвата, която трябва да се изхвърли, е значително намален - което от своя страна спестява разходи.

Ако обаче изкопаната почва е глинеста, тя не трябва да се използва за насипване, ако е възможно. Тези видове почви са трудно пропускливи за вода и поради това често са проблематични.

На практика можете също да смесите изкопания материал с малко чакъл или пясък преди засипване, това допълнително подобрява капацитета на просмукване.

Време на засипване

По принцип пълненето също трябва да се извършва сравнително бързо, идеалното време е периодът веднага след втвърдяването на уплътнителя на стената. Запечатаните стени на мазето са много чувствителни към атмосферните условия, така че те трябва да изчезнат в земята възможно най-скоро.

Компресирайте

Уплътняването на материала за засипване (което се използва) е от решаващо значение в този случай. Ако пълнежът не е достатъчно уплътнен, потъването често се случва по-късно в сградата.

Недостатъчното уплътняване по време на пълненето очевидно е основната причина, когато този проблем стане очевиден. Често само срязващите сили на стените са оценени твърде ниско и следователно не са достатъчно уплътнени.

Следователно при пълнене трябва да продължите внимателно и да го компресирате достатъчно.

Съвети и трикове Пълненето винаги се извършва в насипни слоеве от около 30 - 50 cm, които се уплътняват поотделно. Винаги се уверете, че зад запълването не тече вода: Това би отслабило запълването и не би позволило достатъчно уплътняване.