Памук в сушилнята - какво трябва да имате предвид?

Отново и отново липсва яснота какво може и какво не може да се поставя в сушилнята. Дори при обикновения текстил, изработен от памук, тук винаги има разлики. Тази статия ще ви разкаже подробно дали и кога можете да поставяте памучни предмети в сушилнята и кога не.

Винаги спазвайте етикета за грижа

Етикетът за грижа винаги е най-надеждното ръководство за това кога нещо може и не трябва да се поставя в сушилнята. Символът за сушилнята винаги е квадратът на етикета за грижа. Обикновено е на втора или трета позиция на етикета.

  • Прочетете също - Сушилни: почистване на филтъра
  • Прочетете също - Пране в сушилня - всичко, което може да се свие?
  • Прочетете също - Правилната транспортна ключалка за сушилнята

Ако квадратът е зачеркнат, облеклото не може да се суши в сушилня. Ако има точка в средата, може да се суши само при намалена температура. Дрехата е напълно подходяща за сушене в сушилня, само ако на площада има две точки.

Това важи и за памука. Тук винаги има разлики.

Разлики в памука

Често памукът се смесва със синтетични влакна. Тази комбинация е много често срещана, тъй като компенсира недостатъците на чистия памук и го прави по-удобно за носене.

Този текстил от памучна смес много често е напълно подходящ за сушене в сушилня. Но това все още не важи за всички случаи. Във всеки случай трябва предварително да проверите етикетите за грижи.

Може да има разлики и с чистия памук. От два текстила, изработени от чист памук (100%), единият може да е подходящ за сушене в сушилня, а другият не. Материалът тук е един и същ, но методът на обработка може да бъде различен.

Прави се разлика, например, между мерсиризиран и немерсиризиран памук. Начинът на предене на конеца и начина на обработка на тъканта също играе роля. Също така зависи от последващата обработка и от какъв материал са направени шевовете на дрехата. Всички тези фактори могат да говорят за или против годността за сушене.

Евтини стоки

Облеклата от евтини производители са несъразмерно често неподходящи за сушене в сушилня. Както вече беше обяснено по-горе, това е свързано с начина на обработка на тъканта и по-малко с качеството на материала. При всички елементи от облеклото, изработени от памук, обаче, трябва да очаквате леко свиване, независимо от начина на обработка на тъканта.

Съвети и трикове При никакви обстоятелства не трябва да поставяте в сушилнята дрехи със зашити подплънки (подплънки, сутиени), тъй като съществува риск от пожар. Пластмасовите щампи също могат да се стопят в сушилнята и да съсипят дрехите.