При плъзгане отворено или напускане на прозорците

Експерти и опитни миряни спорят дали прозорците трябва или трябва да бъдат отворени при боядисване, или трябва да бъдат затворени и затворени. По принцип външните условия, които са възможно най-еднакви, са благоприятни по време на процеса на боядисване. При сушене боите на водна основа създават мъгла, която трябва да излезе.

Тенденцията към затваряне на прозореца не винаги е необходима

В повечето случаи интериорните бои са дисперсии на водна основа. Изсушават се чрез изпаряване на влагата. За да се рисува непрекъснато мокро на мокро в помещение с размер до около 25 квадратни метра, изпарението трябва да се контролира, доколкото е възможно и, ако е необходимо, да се забави.

  • Прочетете също - Премахване на стари прозорци: Какви са разходите?
  • Прочетете също - боядисайте прозорците на подходящата температура
  • Прочетете също - плочите за ситопечат могат да бъдат боядисани водоустойчиви

Всяко течение ускорява процеса на сушене. Затова много майстори-художници съветват да държите прозорците затворени, докато се нанася боята. Това изискване обаче зависи силно и от ситуацията в помещението и времето. Следните фактори ви позволяват да рисувате дори когато прозорците са отворени:

  • Еднакви температури в цялото покритие (ключова дума: дневно слънце и вечерно охлаждане)
  • Няма чернови, когато прозорецът е отворен (дръжте противоположния прозорец или врата затворени)
  • Малка стая с индивидуални площи до пет квадратни метра
  • Няколко души работят бързо и увеличават скоростта на нанасяне мокро върху мокро
  • Ако върху боядисаните повърхности има пряка слънчева светлина, отвореният прозорец трябва да бъде засенчен

Вентилирайте оптимално по време на фазата на сушене

Естествено, изпаряващата се влага трябва да се абсорбира от въздуха в помещението по време на сушене. Ако прозорците останат затворени през цялото време, степента на насищане ще бъде достигната в даден момент и водата ще започне да мокри повърхностите, прозорците, вратите и рамките.

В идеалния случай веднага след боядисването на боята я проветрете енергично веднъж, ако прозорците и вратите са затворени. Подобно на нормалния климат в хола, периодичната вентилация винаги е за предпочитане пред постоянната вентилация, например през наклонени прозорци.

Повишеният ритъм при спукана вентилация помага за обмен на въздух преди насищане. Прясно боядисаната стая трябва да се проветрява за пет минути на всеки два часа, ако е възможно през първите 24 часа.

Съвети и трикове Обърнете внимание на температурните разлики между външния и вътрешния въздух. Топлият въздух поема повече влага от студения. Ако боядисвате през зимата и отоплението е включено, вентилацията може бързо да доведе до конденз по первазите, дограмата и други места.