Прибори за хранене, изработени от неръждаема стомана като сребро

Това, което е известно и лесно обяснимо със сребърните прибори за хранене, се случва в по-малка степен и с приборите от неръждаема стомана. Облачност, тъмни области и загуба на блясък се появяват, когато приборите за потъмняване. Това може да бъде премахнато до известна степен чрез полиране. Добрите грижи и съхранение ще забавят ефекта.

Както при сребърните прибори за хранене, опитайте

Ако сребърните прибори започнаха да работят, мекият благороден метал реагира с външния въздух. Неръждаемата стомана и особено вариантите с никел в сплавта са много по-малко податливи и трябва да се полират по-рядко от сребърните прибори за хранене.

  • Прочетете също - изберете Cromargan® или неръждаема стомана за прибори за хранене
  • Прочетете още - Разпознаване на сребърни прибори за хранене
  • Прочетете също - бижута от неръждаема стомана или сребро

За ориентация всички домашни средства, познати от грижата за сребро, могат да се използват и върху прибори за хранене от неръждаема стомана. Ефектите обаче могат да варират от незначителни до несъществуващи. По принцип неръждаемата стомана може да бъде атакувана с по-агресивни методи.

Абразивни инструменти

Висококачествените неръждаеми стомани имат висока твърдост на повърхността. Позволява потъмнените прибори да се полират с абразивни инструменти. Типичните инструменти са:

  • Микрофибърни кърпи
  • Полираща паста (22,49 € на Amazon *) n с плътни части
  • паста за зъби
  • Почистващ агент от неръждаема стомана

Разбира се, трябва да се вземе предвид видът на потъмняване или формата на корозия. Ако приборите за ръжда ръждясат, трябва да се провери дълбочината на ръждата. Така нареченият филм от ръжда може да бъде отстранен чрез "шлифовъчно" полиране.

Ако в облачността има точковидни петна от ръжда, трябва да се приеме, че ямковата корозия започва или е напреднала. В този случай трябва да се използват по-интензивни мерки за поддръжка като вани за грижа и почистване.

Реагирайте бързо и предотвратете

Важен момент е да се намесим на ранен етап, след като нападнатите райони бъдат открити. С петна по приборите трябва да се справите незабавно. Всяко напускане придава на корозията и химическата реакция свой собствен динамизъм, което води експоненциално до увреждане на растежа. Съхранението в текстилна среда като джобове за прибори намалява склонността на приборите да потъмняват.

Дори неръждаемите стомани не трябва да се почистват в съдомиялната машина, освен ако не са изрично етикетирани като съдържащи никел (стомана 18/10) и безопасни за съдомиялна машина. Трябва обаче да се има предвид, че безопасното за съдомиялна машина не върви автоматично ръка за ръка с устойчивост на ръжда.

Съвети и трикове Ако поставите парче креда и / или алуминиева хартия на мястото, където се съхраняват вашите прибори за хранене, това забавя процеса на корозия и приборите ви не потъмняват. Когато алуминият потъмнее, сменете го.