Бетонни или глинени тухли, това е въпросът

Когато решавате между бетонни или глинени керемиди като покривно покритие, издръжливостта играе основна роля. Почти всички други имоти, включително цената, са приведени в съответствие със съвременните методи за производство на бетон. Има само значителни разлики във визуалната и функционалната продължителност на живота.

Много корекции през последните няколко години

Интересен аспект, когато се обмисля кой материал е предпочитан за покриви, е широко разпространеното предположение, че повечето частни къщи са покрити с глинени керемиди. Днес по-голямата част от керемидите са направени от бетонни керемиди. С подходящата повърхностна обработка много от бетонните продукти трудно могат да бъдат разпознати като такива.

  • Прочетете също - Цената на шлайфането на бетон
  • Прочетете също - цени за масивни бетонни тухли
  • Прочетете също - Как правилно да боядисвате бетонна боя

Докато цените на бетонните керемиди са били по-ниски от тези на глинените керемиди през последните тридесетина години, цените стават все по-сходни през последните години. По-сложната обработка на бетонните блокове увеличи както трайността, така и устойчивостта на зелени растения от водорасли и мъх и увеличи цените на бетонните продукти.

Функционална и оптична издръжливост

На въпроса защо трябва да се избират глинени керемиди или бетонни керемиди, много строители и собственици на жилища вярват в издръжливостта. Въпреки че средната издръжливост на бетонните керемиди обикновено се дава на тридесет години, повечето реномирани производители предлагат гаранция точно за този период. Предполагаемите по-дълготрайни глинени тухли рядко се предлагат с гаранция повече от десет години.

При обмислянето на издръжливостта обаче играе роля не само функционалната страна. Много купувачи смятат, че оптичната издръжливост е също толкова важна. Специфичната порьозност на глинените плочки гарантира, че покривното покритие изсъхва по-добре след всяко проникване на влага. Това означава, че основата за растеж все повече се оттегля от зеления растеж.

Размери на заилване и тухли

Недостатъците на бетонните керемиди включват оптичните загуби през целия им живот. След няколко години цветовете започват да се измиват и бетонът се заултява. Функционално това не е проблем, но оптически бетонните тухли обикновено изглеждат "износени" след около двадесет години. Недостатъкът на глинените тухли е, че отделните тигани са с по-малко точни размери, което се дължи на процеса на изгаряне по време на производството.

Съвети и трикове Когато решавате между бетонни и глинени тухли, много зависи от личния вкус. Разгледайте покривите във вашия квартал и попитайте за възрастта и материала на покрива.