Изолирайте бетонния таван и изолирайте тавана от пода отдолу

Последният таван на пода в къща без преустроено таванско помещение представлява горния край на отопляемата зона. Този компонент е отговорен за изтичането на топлина нагоре. Изискванията на Наредбата за енергоспестяване (EnEV) определят минимални стойности, които трябва да бъдат постигнати. Във ваш собствен интерес той също може да надхвърли.

Законно минимална стойност и изолация от проходка

Особено в старите сгради е задължителна ефективната изолация на последния таван на горния етаж към тавана. Законовите изисквания в Наредбата за енергоспестяване (EnEV) определят коефициента на топлопреминаване (U стойност) от 0,24 вата / (m² х K).

Тази минимална стойност може да бъде надвишена или подбита сравнително лесно чрез ефективна и професионална подова конструкция в тавана. Тъй като таванско помещение, което не е разработено, обикновено се използва само като складово помещение, достатъчно висок изолационен слой може да бъде изпълнен без проблеми.

За да се създаде подово покритие, по което може да се ходи, което също е от полза за складираните стоки, таванското помещение може да бъде разрушено. С дебели изолационни материали дървените подконструкции могат да бъдат повдигнати и покрити по желание.

U-стойности и препоръчителни дебелини на слоя

В зависимост от изолационния материал и първоначалната стойност на неизолирания бетонен таван се изискват слоеве между осем и двадесет сантиметра. Следващата таблица изброява общите материали и средната необходима дебелина, с която се постига спецификацията на EnEV:

Дебелина на изолацията в сантиметри
Разпенена пластмаса (полистирол) 16
лен 18-ти
Стъклена вата 16
коноп 8-ми
ПДЧ 18-ти
корк 18-ти
Минерална вата (каменна вата (29,80 € на Amazon *)) 18-ти
Фенолна смола 4-ти
Полиуретан 14-ти
Овча вълна 20-ти
Стъклена пяна 18-ти

Строителни работи и избягване на дефекти

В допълнение към подходящата дебелина на избрания изолационен материал, обработката трябва да се извършва и професионално, за да не се "подкопае" изолационната стойност на материала. Следните строителни детайли трябва да се спазват и изпълняват съгласно дадените изисквания:

  • Без кухини и въздушни възглавници между бетона и изолацията
  • "Влажни" топлинни мостове селективно върху тръби, опорни греди и комини
  • Изберете защита срещу дифузия на парите или отваряне според структурните условия. В случай на дифузионно уплътнение отстрани на изолационния слой, обърнат към тавана, върху бетонния таван трябва да се постави плътен пароизолационен филм.
Съвети и трикове Вашият бетонен таван под тавана е отговорен за около двадесет процента от цялата топлинна енергия във вашата къща. Всеки път, когато подобрите U-стойността с няколко места, намалявате разходите си за отопление с до една пета.