Рециклиране на бетон на достъпна цена

Натрошен пясък, отломки и в по-малка степен натрошен камък от рециклиран бетон са сред най-евтините насипни материали в строителната индустрия. Чистите камъни от развалини нямат загуба на качество в сравнение с пресния бетон и могат да се използват повторно за всички строителни проекти.

Дробилните машини са стандартни за чакълни заводи

Най-често срещаното е оползотворяването на стария бетон в натрошен пясък. Класовете, предлагани също под името RC, са подходящи както като добавки за пресен бетон и хоросан (7,79 € на Amazon *), така и като пълнител. Техническите усилия за рециклиране са малки, тъй като машините за трошене са стандартно оборудване при чакъл и трошен камък.

  • Прочетете също - Рециклирането на бетон създава рециклиране на строителни материали
  • Прочетете също - цена за бетонова помпа
  • Прочетете също - Купете кухи бетонни блокове

Важен ценови фактор за рециклиране е предварителното сортиране на стария втвърден бетон. Бетонът трябва да бъде напълно освободен от други материали, за да се постигне резултат от чист ломен камък. В зависимост от усилията, препаратите преди реалното рециклиране могат да съставят най-големия разходен фактор.

Евтин във всеки вид

Натрошеният пясък и отломки, рециклирани от бетон, вече са на разположение в едноцифрения диапазон на евро за тон. Единият ценови фактор са размерите на зърната и фракциите на зърното, чието производство изисква по-малко или по-сложни скринингови процеси. Най-често автоматизираните криви на класиране влияят на цената на продукта само с няколко евро, а най-скъпите продукти за рециклиране рядко струват над 15 евро на тон.

В някои случаи единствената разлика между пресен и рециклиран бетон е способността за абсорбиране на вода. Рециклирането на бетон води до смачкване на продукти, които могат да абсорбират повече вода от други насипни материали. Измерванията се препоръчват преди употреба, въпреки че повечето производители изравняват това свойство чрез подходящо ремиксиране и го удостоверяват съответно.

Ето колко струват продуктите, направени от рециклиран бетон
1 тон RC пясък (размер на зърната 0-3 mm) като насипен материал приблизително. 10 EUR
1 тон RC пясък (размер на зърната 0-0.08 mm) като насипен материал приблизително. 10 EUR
1 тон рециклиращ пясък (размер на зърната 0-8 мм) като насипен материал приблизително. 6 EUR
1 тон рециклиращ пясък (неопределен размер на зърната) като насипен материал приблизително. 4 EUR
1 тон отломки за рециклиране (зърнени размери 5-16 или 8-16 мм) като насипни материали приблизително. 10 EUR
1 тон предварително проверен чакъл за рециклиране (размер на зърната 0-56 мм) като насипен материал приблизително. 7 EUR
Съвети и трикове Попитайте за смачкани продукти, приготвени за специални цели. В случай на рециклиране на бетон, например се произвеждат и евтини защитни класове за защита от замръзване и защитен с качество игрален пясък.