Боядисване на рамката на картината - трябва да обърнете внимание на това

Ако искате да излъскате стара рамка за картина, която е станала малко изтъркана, рисуването е добър избор. Има обаче няколко неща, които трябва да имате предвид. Можете да прочетете как да го направите направо в нашата публикация.

Отстранете старото покритие?

На първо място, винаги трябва да проверите дали рамката за картини вече е боядисана или покрита. По правило покритията не могат просто да бъдат боядисани; те почти винаги трябва да бъдат премахнати.

  • Прочетете също - Пребоядисване на стари рамки за снимки - създаване на нови от стари
  • Прочетете също - Подреждане на рамки за картини
  • Прочетете също - Възстановяване на рамки за картини - имате тези опции

Винаги имате няколко възможности за премахване на стари бои и бои или покрития:

  • Шлайфане
  • Излугване
  • Пясъкоструене

Шлифоването е най-простият вариант, но често може да бъде трудно или дори невъзможно с лепкава боя. Някои лакове се втечняват поради топлината по време на шлайфането и след това веднага се залепват за шкурка, която след това трябва да се изхвърли.

В такъв случай ще помогне само излужването или пясъкоструенето. За да опесъчите стара рамка (особено метални) обаче, обикновено трябва да занесете рамката на професионалист. Дори пясъкоструенето е възможно само ако разполагате с подходящо оборудване и кутия за взривяване.

Спазвайте антикорозионната защита

Покритията често могат да имат защитна функция за метала. Ако шлайфате такова покритие или го премахнете чрез пясъкоструене, от съществено значение е да предпазите метала от корозия отново след това, дори ако го боядисате след това.

Кои продукти са подходящи за това, винаги зависи от съответния метал. Във всеки случай потърсете съвет от специализиран дилър или специалист за това какво можете да използвате за това и се уверете, че заместващото покритие е съвместимо с боята, която планирате да използвате по-късно.

Боядисване на рамки за картини

Кои лакове можете да използвате, зависи и от материала на рамката за картини. За да рисувате върху метал, често ще трябва да използвате подходящи грундове или специални промотори за адхезия.

Уверете се, че боята всъщност е подходяща за съответния субстрат. Акрилните лакове обикновено са добър вариант: Те са на водна основа и следователно са подходящи за вътрешни рамки и образуват стабилно покритие на почти всички повърхности.

Съвети и трикове Резултатът ще бъде по-чист, ако нанесете боята не с четка или валяк, а с пръскащо устройство. Това ви дава много равномерно, тънко покритие на всички области на повърхността.