Изхвърляне на органични отпадъци в хартиени пликове - важна информация

Когато се изхвърлят органични отпадъци, често се използват торби от царевично нишесте или вестник. Има и други начини за изхвърляне на органичните отпадъци. Подобно на вестникарската хартия, хартиените торбички са един от препоръчителните методи за събиране на органични отпадъци и след това поставянето им в кошчето.

Използвайте правилни хартиени торбички

Ако решите да изхвърлите органичните си отпадъци с хартиени торби, вместо с вестници, трябва да сте сигурни, че те са направени изключително от хартия. Няма значение дали това е силна хартия, която често се използва за торби с органични отпадъци, или хартиени торбички от зеленчуковия ъгъл в супермаркета. Можете да запълвате и изхвърляте органичните си отпадъци в това без никакви проблеми.

Ако нямате хартиени торбички, можете дори да ги направите сами. Точният размер за това са двойни страници от вестници, които можете лесно да премахнете, за да ги сгънете в торба с органични отпадъци. Не се нуждаете от допълнителни прибори за сгъване, защото само тогава е възможно да използвате самосгъната хартиена торба за органичните отпадъци в края.

Което не е подходящо

1. Чанти с прозорец

Когато избирате хартиените торбички, уверете се, че нямат пластмасов прозорец. Те са често срещани, например, в пекарните за представяне на печени изделия. В никакъв случай те не трябва да се изхвърлят с органични отпадъци, тъй като пластмасовите прозорци не могат да изгният. Това означава, че органичните отпадъци ще бъдат пълни с пластмасови части, които не гният и трябва да се изхвърлят отделно.

2. Хартиени торбички с пластмаса

По принцип не трябва да избирате хартиени торбички, направени от някаква форма на пластмаса. Не е необичайно хартиените торби да имат пластмасов слой от вътрешната страна. Ако е възможно, премахнете ги. Тогава хартиеният плик е безопасен за използване. Почти всеки хартиен плик с пластмасови елементи може да бъде подготвен за органични отпадъци по този начин.

3. Хартиени торби с покритие

Трябва да бъдете още по-внимателни с хартиените торби с покритие. Можете да ги разпознаете по лъскавата им повърхност, какъвто е случаят с торбичките за подаръци за Коледа например. Ако вместо това е восъчно покритие, можете да използвате хартиената торбичка. Проверете покритието преди изхвърляне. Ако не е подходящ за органични отпадъци, той попада в макулатурата.