Брезово дърво - каква цена се начислява?

В северните европейски страни брезовата дървесина се използва много по-широко, отколкото в Германия. Брезовата дървесина обаче е много разпространена и по нашите географски ширини. В тази статия ще разберете какво може да струва нарязаният дървен материал и дърва за огрев и какво съотношение цена-топлина съществува, когато се използва като дърва за огрев.

Цени от брезов дървен материал

Като нарязан дървен материал, брезовата дървесина не е много по-скъпа от най-често срещаната ни дървесина, бук. Цените на нарязания дървен материал за бреза също са в диапазона от около 550 - 750 EUR на м³. В зависимост от качеството и двата вида дървесина обикновено са еднакви в повечето случаи. Въпреки това свойствата на брезовата дървесина са малко по-различни от тези на буковата дървесина.

  • Прочетете също - Изгаряне на брезова дървесина
  • Прочетете също - брезова дървесина за занаяти
  • Прочетете също - брезова дървесина

Бреза дърва като дърва за огрев

Ако погледнете цените на дървата за огрев, брезовата дървесина в повечето случаи е само малко по-скъпа от буковата дървесина - обаче брезовата дървесина обикновено се предлага само в по-малка степен. Това може да варира в зависимост от региона, но брезовата дървесина често се продава на много достъпна цена, дори когато се секат в частни гори.

Съотношение калоричност-цена

Буковата дървесина, заедно с дъбовата дървесина, има най-висока калоричност на кубичен метър. 1 rm (кубичен метър) букова дървесина дава приблизително. 2.100 кВтч топлина, което съответства на количество от ок. 180 литра отоплително масло. Брезовата дървесина има малко по-малка калоричност, 1 кубичен метър брезова дървесина произвежда само 1.900 кВтч топлина, което съответства само на около 165 л отоплително масло.

Сравнение на бук и бреза:

  • Брезовото дърво е по-рядко достъпно
  • Брезовата дървесина генерира малко по-малко топлина (следователно имате нужда от малко повече дървесина)
  • Брезовото дърво гори малко по-бързо от бука
  • Отоплението с бреза е малко по-скъпо, ако дървото не може да бъде закупено евтино, но на същата цена като бреза

Разлики в цените

Разликите в цените на брезовата дървесина могат да бъдат значителни, в зависимост от източника, от който идват дървата за огрев. Ако искате да спестите разходи, най-добре потърсете частни оферти, но винаги проверявайте внимателно качеството на дървесината и остатъчната влага, преди да купите.

Съвети и трикове Ако купувате прясна дървесина от сеч, определено трябва да я изсушите. Брезовото дърво има предимството, че изсъхва сравнително бързо (често за около година при благоприятни условия, букът, от друга страна, често отнема две до три години). Въпреки това брезовата дървесина никога не трябва да се изгаря, когато е влажна, дори ако един стар скаут казва, че брезовата дърва гори мокра. Но това се отнася само за лагерните огньове. Можете също да използвате брезова кора за осветление в печката.