Нарежете битумен лист - ето как работи

Битумният лист, разбира се, също трябва да бъде нарязан на дължина преди полагане. Как да го направите правилно, кои инструменти са подходящи за него и как да изрежете правилно по дължина, ще разберете подробно в нашата статия. В допълнение, това, което определено не трябва да правите.

Изрязване на битумни листове по дължина

Полагането на битумни покрития (13,99 евро на Amazon *) само по себе си не е сложно. Но дяволът е в детайлите. Особено неопитните хора често правят много грешки с малките неща. Това включва и изрязване на пистите.

  • Прочетете също - Рязане на битум - Как да го направите правилно
  • Прочетете също - полагане на битумни покрития - така се прави
  • Прочетете също - Битумът е токсичен?

Ако обаче режете неправилно, това може да повреди чувствителните мембрани - и покривът няма да бъде водонепропусклив. Така че тук винаги трябва да се работи внимателно.

Инструменти за рязане

За рязане могат да се използват голямо разнообразие от инструменти. Не всеки инструмент всъщност е подходящ за всеки тип битумни листове.

Можеш да използваш:

  • здрави ножици
  • фреза
  • Острие на куката
  • Акумулаторни ножици и универсални фрези
  • професионален нож за покрив (но всъщност няма смисъл да се използва сам)

Резачките и ножиците са подходящи само за тънък, неопесъчен покривен филц (16,48 евро на Amazon *) n. Но няма да стигнете много далеч с други видове битумна ламарина и покривен филц.

Традиционният инструмент, който покривачите често използват, е острието на куката. Отрязва още по-дебели мрежи относително добре.

Универсалните фрези също са подходящи за повечето видове битумни листове. Те са и малко по-безопасни за използване от закаченото острие.

Рязане с триони

По принцип битумните листове могат да се режат и с различни триони. Трябва обаче да сте сигурни, че използвате специални битумни дискове. Тези специални листове обаче могат да бъдат относително скъпи.

При обикновените триони има риск покривният филц или битумната ламарина да се скъсат. Абсолютно трябва да избягвате това. Не трябва да се полагат повредени листове. Мрежата също не трябва да се нагрява твърде много, когато се изрязва. В противен случай ще бъде "мазно ".

Правилно изрязване

Най-важното е, разбира се, точно и правилно измерване и спазването на необходимите издатини.

След това развийте мрежата и маркирайте среза. Начертайте линия, където искате да изрежете. Проверете отново с нивелира дали линията всъщност е перпендикулярна на дългите ръбове. Най-добре е да използвате прав ръб за рязане.

Съвети и трикове Бъдете особено внимателни с острието на куката. Лесно се подхлъзва и закаченото острие може да причини неприятни, много дълбоки порязвания. Най-малкото носете ръкавици като защита.