Пробиването на ламарина е нещо повече от създаване на изрези с много сила

Когато пробивате ламарина, ми идва на ум изображението, че остър инструмент притиска форма или отвор в ламарината с огромна сила. Обхватът на процесите на щанцоване е много голям и се използва за съединяване, оформяне или разделяне. Разделянето и рязането на щанци се нарича срязване.

Процес на разделяне със свързващ ефект

Пробиването на ламарина се използва за три цели. Съществува парадоксът, че пробиването първоначално е било наричано процес на рязане. В допълнение към тази област, детайлно дефинирана в подкатегорията на срязване, има противоположни цели на обработка на формоване и съединяване.

Що се отнася до щамповането и формоването, границите между огъване на ламарина, сгъване и задвижване са плавни. Срязването може да съответства на големи отвори в ламарина, но може да образува и всяка друга форма на изрязвания и заготовки. Следните срязващи разфасовки се правят с щанци:

  • Подрязване: Отстраняване на производствени резки
  • Изрязване: Прави разрязвания по краищата, за да регулирате размера
  • Нарязване: Вътрешната област, изрязана успоредно на външните ръбове
  • Изрежете: Създаване на цялостна външна геометрична форма
  • Подрязване: Подобно на подрязването с отпадъци
  • Рязане: прорези и прорези, също и за последваща допълнителна обработка
  • Пробиване: Подобно на и еквивалентно на пробиване с кран
  • Повторно изрязване: преработване на груби ръбове и граници
  • Хапане: Създайте отделение с много малки дупки, наричано още хапане
  • Разделно рязане: изрязване на заготовки от суровината ламарина или голяма ламарина

Матрици, удари и зенкери

Механичният принцип на щанцоване е по същество прост и ние използваме три технически устройства. Ударът е "главата на болта ", която удря листа и притиска или реже.

Матрицата или мивката е механичният аналог, който или функционира само като противоположен лагер, или участва в самия ефект на оформяне. Матрицата има двуизмерен ефект чрез отвори като дупки и може да бъде сравнена в по-широк смисъл с шаблон.

Зенкерите предлагат на перфоратора пространствен аналог и в същото време, когато перфораторът се „захване“ с листа, се създава триизмерна деформация.

В това необикновено видео естетическото ниво на обработка на ламарина чрез щанцоване се разглежда с философски обрат:

Съвети и трикове Перфорираните парчета ламарина се наричат ​​перфорирани охлюви. С някои идеи можете да използвате творчески тези остатъци от процеса на щанцоване. Примери за това са използването като пломби, капаци, игрални чипове или пари за игра.