Покривна конструкция от ламарина - покривът от ламарина се състои от тези части

Тази публикация ви разказва как е изграден нормален ламаринен покрив, какви видове ламарина има и на какво трябва да обърнете внимание по време на строителството.

Калаени покриви и тяхната конструкция

Когато се покрива с ламарина, трябва да се гарантира наличието на подходяща подконструкция. Няма друг начин за покриване с ламарина.

  • Прочетете също - Оценете цената на един ламаринен покрив
  • Прочетете също - Покривната конструкция на гредите - проста и гениална
  • Прочетете също - Правилно изолирайте покрива от ламарина след това

Частите на ламаринения покрив

  • Purlins
  • Ламели
  • Плочи от ламарина, прикрепени към ламелите с винтове

За покритие от ламарина могат да се използват или трапецовидни листове, или гофрирана ламарина. Има и керемиди от ламарина, но с изключение на външния им вид, те обикновено съответстват и на ламарина, тъй като се доставят и монтират в непрекъснати, предимно широки метри парчета.

Важно за подструктурата

Подструктурата на ламаринен покрив - дори и да е плосък покрив - се състои от прегради и летви.

Шпунтовете са носещата част на конструкцията. Те са прикрепени към стенната връзка при изграждането на плосък покрив. В зависимост от сградата, закрепването се извършва по различни начини.

По-специално при плоските покриви, трябва да вземете предвид лекия наклон, тъй като в противен случай дъждовната вода не може да се оттича, събира се във вдлъбнатините и може да доведе до преовлажняване с течение на времето.

След това летвата се монтират през прорезите. Разстоянието между летвите зависи от използваната ламарина. Подходящото разстояние между летвата може да бъде получено от производителя на съответната ламарина.

Покрития от ламарина върху скатния покрив

Дори нормална покривна конструкция на скатен покрив може да бъде покрита с ламарина - например с ламаринени покривни керемиди. Подобно на трапецовидните листове, те се завинтват плътно към ламелите на определени интервали.

Необходимото покритие във всеки случай зависи от наклона на покрива, както и от количеството дъжд, което се очаква на покрива.

За покриване на покривите тогава има специални листове за билото, след това ръбовете могат да бъдат облечени с подходящи листове.

Съвети и трикове Ако искате сами да полагате ламарина, много дилъри ви предлагат опцията да поръчате листовете, направени по мярка. Това ви спестява работата по подрязване. Между другото, винаги трябва да използвате или калай, или прободен трион, но никога ъглошлайф (49,99 € на Amazon *), тъй като топящото се покритие може да доведе до ръжда на плочите по-късно.