Изрежете олово с ножица, трион или бормашина

Оловото е много мек метал и затова много трудно се работи с трион. Ако дебелината на материала позволява, се препоръчват режещи инструменти като метални ножици или особено твърди фрези. Ако оловото трябва да се реже, струва си да се замрази предварително, за да се предотврати „калния“ ефект.

Оловни ножове и метални ножици

Естеството на оловото води до поведение по време на обработката. Подобно на потъването в кал, откритият или изместен материал се "затваря" около режещия инструмент. Механично най-незасегнатата техника на рязане е преминаването на режещо острие. При рязане оловото се изтласква и остава "заключено ", когато се извършват по-нататъшни движения на рязане.

  • Прочетете също - олово за риболовни тежести или си го налейте сами за новогодишната забава
  • Прочетете също - Изхвърляйте оловото по начин, който запазва здравето и е екологичен
  • Прочетете също - Олово за боядисване със специални покрития

Оловните листове могат да се режат добре с ножици за нокти, а по-големи дебелини на материала до около два сантиметра с „ножици за птици“. Режещите движения трябва да се извършват равномерно и бавно със силен лост и много сила. В допълнение към ножиците за метал, ножици за камък или ножове също могат да се използват ефективно като ръчни инструменти.

Рязане и пробиване

В случай на по-голяма дебелина на материала и олово за рязане или пробиване, трябва да се избягва "размазването" на отрязания или пробит отвор. За това са необходими триони или свредла, които поради техния характер транспортират максималното количество стружки от отвора за рециклиране. По отношение на принципа на конструкцията, свредлата за дърво (1,79 евро на Amazon *) са най-подходящи.

Рязането може да бъде подкрепено чрез пробиване на няколко дупки в линия и след това повторно рязане с трион за дърво като лисича опашка. Редовното почистване на режещия диск или бормашина с телена четка помага за ограничаване на размазването. Маслото за рязане може да увеличи фактора на смазване, но може да бъде полезно при рязане.

Замръзване

Ако оловният компонент се побере във фризера, замразяването си заслужава. Температурата трябва да бъде настроена на поне минус 18 градуса по Целзий. След като оловото е замръзнало, то може да бъде изрязано, пробито и нарязано с много по-малко размазване. Външното охлаждане на голям детайл с ледени пакети също е полезно.

Съвети и трикове Когато режете олово, не забравяйте, че материалът е токсичен. Работете с ръкавици и почиствайте старателно всички режещи, трионни и пробивни инструменти след употреба.