Защитете компонентите в контакт със земята: Запечатайте лентовата основа

Основата е заобиколена от почва и следователно естествено изложена на огромни количества влага в земята. Следователно лентовата основа трябва да бъде запечатана както вертикално, така и хоризонтално. Можете да разберете как да направите това в нашето ръководство.

Време на запечатване

Изискванията за уплътняване на лентовата основа са значително по-малко взискателни, отколкото при плоските основи или дори хидроизолацията на мазе. Най-лесният начин да го запечатате е по време на строителството, но след това можете да запечатате и лентова основа.

  • Прочетете също - Кондензиране на фон дьо тен
  • Прочетете също - Фондация за фундаментни плочи или ленти
  • Прочетете също - Изкопаване на фондация

Уплътнете основата по време на строителството

Обърнете внимание на правилното планиране и създаване на лентовата основа. Под същинския фундамент има сушене или. Нанесен защитен слой от замръзване. За това използвайте чакъл 16/32. Изсушаващият слой се уплътнява многократно, когато се въвежда в изкопа на фундамента. Това позволява на водата да се оттича доста под основата.
Дебелината на този чакълен слой зависи до голяма степен от почвата. При торфени или глинести почви дебелината на слоя е много голяма. Торфените и глинести почви "работят", те са много трудни за уплътняване. В случай на по-прости почви, дебелината на баластния слой обикновено е колкото действителната дебелина на фундаментната лента.

След това поставяте запечатващ пластмасов филм, само върху това се излива действителната основа.

Последващо запечатване на лентов фундамент

За да се запечата в последствие лентов фундамент, са необходими непропорционално по-големи усилия. Най-лесният начин да го направите е с така нареченото периметърно уплътнение на основата.

  • Изложете стената възможно най-дълбоко; за повърхностна изолация изкопайте почвата с дълбочина поне 30 см.
  • На връзката между стената и основата се полага бариерен хоросан.
  • Оставете хоросана (7,79 евро на Amazon *) да изсъхне добре.
  • Боядисвайте прехода между основата и стената с изолационно покритие на основата на пластмасов битум.

Реставрационна мазилка за избягване на капилярния ефект

Проблем с влагата в незапечатана лентова основа е капилярният ефект, когато зидарията се намокри. Последващото запечатване може да бъде трудно и скъпо, особено по склонове. Вместо трудоемко да уплътните основата, можете да работите срещу нея с паропропусклива санираща мазилка. Саниращата мазилка позволява изключително бързото изпаряване на надигащата се влага от зидарията. Това може да доведе до колапс на капилярния ефект.