Подови плочки също могат да бъдат залепени към стената

По принцип, свързването на подови плочки на стената е възможно. Въпреки това, в разликите в имотите повече от просто по-голямото тегло трябва да се наблюдава. Производственият тип керамични плочки е силно повлиян от стопанската способност на пода и винаги има повишени и по-скъпи усилия.

Абразия и тегло

Очевидно е, че обикновено по-високата устойчивост на абразия на подовите плочки срещу стените е първо. Незабавно тя няма значение вертикално на стената, но по-специално може да е необходим често интензивно почистване на стените на стените, за да се удължи живота.

  • Също така четете - временно или трайно плочките
  • Прочетете също - ясни подови плочки професионални
  • Също така прочетете подова плочки професионално палто

Втората забележима разлика е по-голямото тегло на подовите плочки, тъй като те са по-дебели в сравнение със стенните плочки. Освен това често се избират подови плочки с голям формат. Това естествено прави сглобяването по-трудно и освен високоефективно лепило за плочки са необходими помощни средства като кръстове за плочки и опорни клинове. Лепенето на подови плочки към съществуващи плочки е особено трудно и може да се извърши надеждно само от специалисти.

Обработваемост

Съществена разлика между стенните и подовите плочки е способността им да бъдат обработвани. Изрязването на плочките е сходно и за двата вида плочки и може да се извърши със същото оборудване. Когато трябва да се създадат прорези, пробиви и дупки, са необходими по-мощни режещи инструменти.

Водопоглъщаща и всмукваща способност

Разлика, която често не е известна на миряните, е различният метод на производство на стенни и подови плочки. Тъй като подовите плочки получават допълнителна опора чрез собственото си тегло и с помощта на гравитацията, те не трябва да развиват никакви адхезивни сили. По-високите температури на изпичане, които имат благоприятен ефект върху устойчивостта на абразия, водят едновременно до по-ниска или дори несъществуваща абсорбция на подовите плочки.

Стенните плочки се „засмукват“ към вертикалната стена, тъй като абсорбират вода от лепилото за плочки и създават адхезивна връзка. Липсата на засмукване прави инсталацията по-трудна и изисква закрепването на подовите плочки към стената, започвайки отдолу, да бъде широко "поддържано" парче по парче.

Съвети и трикове Когато планирате плочките си, не забравяйте, че попиваемостта на подовите плочки също влияе върху фугирането. Обичайното
Ширината на фугирането на подовите плочки може да бъде намалена, за да се постигне по-голяма трайност на фугопълненето.