Отстраняване на ръжда от спирачни дискове - как можете да го направите?

Ръждата по спирачните дискове може да е проблем. Ръждясалите спирачни дискове са не само риск за безопасността, но от известен момент и причина да не се справите с TÜV. Как да премахнете ръждата от спирачните дискове и когато вече не можете да ги използвате, прочетете тук.

Определете степента на ръждясване

Светкавичната ръжда на спирачните дискове обикновено не е проблем. С течение на времето обаче ръждата поглъща навътре в спирачните дискове.

  • Прочетете още - Отстраняване на ръжда от желязо
  • Прочетете още - Отстраняване на ръжда с фосфорна киселина
  • Прочетете също - Премахване на ръжда: тези домашни средства са налице

За да види дали спирачните дискове изобщо все още могат да се използват, специалист трябва да определи това, което е известно като „модел на контакт“ на диска. Ако спирачният диск вече е паднал под определена минимална дебелина, той може вече да не се използва. Тогава вече няма да се справяш с TÜV.

Спирачният диск може да се счупи при голямо напрежение (аварийно спиране). След това превозното средство ще се преобърне.

Ако цялата повърхност на спирачния диск е напълно ръждясала, в повечето случаи също ще е необходимо да го смените. Набразденията в спирачните дискове означават и края на спирачния диск от определена дълбочина. Това винаги е така, когато предписаната минимална дебелина на спирачния диск вече е подрязана в най-дълбоката точка на каналите.

Обезпрашаване чрез спиране

Отстраняването на ръжда с химически или механични средства не е възможно. Филмът от ръжда, който се натрупва върху спирачния диск, може да се отърве чрез редовно, смело спиране.

Краткото натискане на ръчната спирачка по време на шофиране не винаги е препоръчително. Ако изобщо това може да се направи само с умерена скорост и с напълно чист път. Има смисъл само с механични ръчни спирачки. Електронните ръчни спирачки, инсталирани в много нови превозни средства, не работят както се очаква.

Натоварвайте задната ос по-силно

Ако спирачните дискове по-специално на задните колела винаги са силно ръждясали, това е така, защото повечето превозни средства се движат почти без товар. Докато няма големи товари отзад, разпределителят на спирачната сила измества спирачната енергия предимно към предните колела. Задните спирачни дискове не са под напрежение и следователно по-бързо ръждясват.

Едно от решенията може да бъде шофиране с пълен товар отново и отново и силно спиране там, където е безопасно. В резултат на това задните спирачни дискове също отново се спират свободно.

Съвети и трикове Ако все още има минимална дебелина, завъртането на спирачните дискове може да премахне ръждата и да бъде по-евтино от нов спирачен диск. Много компании също извършват тази работа по заявка.