Дърва за огрев от Чешката република: Кои цени са общи?

В Германия всяка зима се използват големи количества дърва за огрев. С нарастването на цените потребителите търсят евтини алтернативи. Вносната дървесина изглежда е очевидното решение. Предполагаемата евтина дървесина може да стане много скъпа.

Дърва за огрев в търсенето както никога преди

Дървата за огрев отново са едно от най-популярните горива. Цените са се повишили с нарастването на търсенето. Желаният дървен материал от дърво расте само бавно. В местните региони например не винаги има достатъчно налични евтини дървени запаси за потребителите. Доставчиците от Източна Европа искат да отговорят на голямото търсене на евтини дърва за огрев. Те предлагат дървата за огрев на ниска цена. За потребителя обикновено е трудно да се разбере от кои източници идва тази евтина дървесина. В много страни се изсичат неконтролирано големи площи от гори, причинявайки сериозни щети на екосистемите. Превозът на дървесина в продължение на много хиляди километри също влошава екологичния баланс на този внос на дървесина.

  • Прочетете също - Дърва за камина
  • Прочетете също - Размери на дърва за огрев
  • Прочетете също - Разцепване на дърва за огрев

Сертифицираната дървесина гарантира устойчивост

Сертификатите гарантират на клиента доставка на дърва за огрев от реномирана дърводобивна индустрия. Сертификатът FSC означава устойчиво управление на горите, което се основава на единни стандарти в световен мащаб. Собствениците на гори от Германия, Австрия, Франция и Скандинавия застават зад сертификата PEFC. Вие също така се ангажирате с устойчивото управление на горите.

Преглед на важни сертификати за дърво

  • FSC сертификат
  • PEFC сертификат
  • Holz-von-hier е екологичен етикет за регионалната дърводобивна индустрия
  • Насоките на Naturland регламентират насоките за обработка на дървесина от екологични гори

Доставка внос предимно само на едро

Дългите транспортни маршрути за дърва за огрев от Полша, Чехия или други източноевропейски страни са полезни само за много доставчици при закупуване на цели товари от камиони. Това съответства на около 44 кубически метра. Разходите за транспорт за доставки до южна централна Германия могат бързо да достигнат около 1000 евро. Трябва точно да се изчисли дали поръчката ще се изплати финансово. Също така е възможно да споделите поръчка с няколко съседи. Тези, които включват екологичния баланс за доставката на дървесина в изчислението, са по-склонни да стигнат до регионалния доставчик.

Съвети и трикове В сравнение с горивата за нефт и газ, дървата за огрев все още са по-евтини. За да може по-евтиният тип отопление да е по-малко вреден за околната среда, трябва да се използват само сертифицирани дърва за огрев и печката или камината да са технически актуални.