Изхвърляйте хляба в органични отпадъци - разрешено ли е това??

Хлябът е една от най-популярните храни сред германците и често се налага да се изхвърлят части от него. Той е или твърде твърд, плесенясал или мръсен и следователно вече не е годен за консумация. Много хора си задават въпроса дали хлябът и другите печени изделия могат изобщо да се изхвърлят с органични отпадъци.

Хляб в органични отпадъци - разрешен или не?

Според BMU (Федералното министерство на околната среда, опазването на природата и ядрената безопасност), хлябът и хлебните изделия могат да се изхвърлят в нормални битови количества в органични отпадъци без никакви проблеми. Тъй като това е остатък от храна, той може да се изхвърли в органичните отпадъци без колебание. Тъй като хлябът и сладкишите не трябва да се поставят върху компоста, зеленото кошче е толкова важно за изхвърляне.

Няма значение дали хлябът е плесенясал или прекалено сух за дъвчене. Трябва само да се уверите, че печените изделия не съдържат чужди предмети, които не принадлежат към органичните отпадъци, например опаковъчни материали. Не са редки случаите, когато домашният хляб случайно се изхвърля с хартия за печене. Затова проверете остатъка от хляба, преди да го изхвърлите.

Изхвърляйте хляба правилно

1. количество

Когато изхвърляте хляб, не бива да изхвърляте твърде много. В идеалния случай отпадъците са остатъци, които вече не могат да бъдат консумирани или преработени. На този етап по-специално трябва да се спомене мухлясал хляб. Твърдият хляб, от друга страна, може да бъде преработен в галета, ако усилието не е твърде голямо за вас.

2. Не е твърде влажно

За да предотвратите твърде силна миризма в контейнера за органични отпадъци, не трябва да изхвърляте влажен хляб или други хлебни изделия с високо съдържание на влага. Тестото трябва напълно да се избягва.

3. Опаковане

За хляб и печени продукти е препоръчително да ги увиете във вестник, преди да ги изхвърлите. Това предотвратява разпространението на мухъл вътре в тон и не трябва да транспортирате останките в ръка. Когато избирате вестника, уверете се, че те го използват изключително от вестници, тъй като това може да се изхвърли чрез биомил. След това просто трябва да увиете добре и да се разпореждате с широките остатъци само във вестника.