Фонтан започна с помощта на вакуум

Редовното обезкосмяване на кладенец получава равномерен обем на доставка и осигурява чиста вода. При обезводняване обикновено не е достатъчно да почистите сами тръбата и каналите на филтъра. Ако чакълът на филтъра, лежащ около тръбата, също е обезпрашен, нов процес на шлайфане се забавя.

Причини и ограничения

По-специално при кладенци, близки до повърхността, степента на заилване често е висока и може бързо да доведе до запушване. Водата, проникваща в тръбата, измива пясък и кал при всяка доставка. В случай на ударни кладенци или трамбовани кладенци, този ефект се подсилва допълнително от количеството вода.

  • Прочетете също - Кладенци, запушени или вкостенени от пясък
  • Прочетете още - Запечатване на кладенци с каша
  • Прочетете също - Измиване на кладенци с мръсна водна помпа

В повечето случаи е достатъчно шлифоване веднъж или два пъти на тримесечие. Ако пратката е твърде силно повлияна от капацитета за доставка в по-кратки периоди или води до люлката на фонтана, задълбочена разделителна способност може да помогне. Ако пратката остане твърде силна или финансираната вода носи постоянни пясъчни частици, трябва да се мисли за след пробиване, повторно побой и бутало.

Бутални и мръсни водни помпи

Най-лесният начин за почистване на тръбата за кладенеца е използването на бутална помпа. Вкарва се в тръбата и генерира вакуум в ръчна работа, така и в електрическо захранване, което дърпа пясъка от долната тръба на тръбата t. Процедурата е подходяща за по-ниски мисии и по-често приложение. В много случаи обаче тя само елиминира симптомите и не влияе на причината.

След подобен принцип, мръсни водни помпи, които развиват по-силна мощност на засмукване. Те са в състояние да изпомпват големи количества пясък и кал. Контрапродуктивен ефект обаче може да възникне в случай на ударни кладенци и трамбовани кладенци. Всмукването на шлайфаната вода е като водата, преминаваща през помпата. Ако пясъкът и утайките са затъмнени от филтърния чакъл, няма почистващ ефект за филтърните канали.

Изплакнете чакъла на филтъра и изпепете дъното на шахтата

Ако източникът на пясъка е във водоносния слой, до сондажната тръба се пробиват спомагателни отвори. Глави за изплакване на чистачка под високо налягане се вкарват в отворите и чакълът се промива през тях. В случай на шахтни кладенци, утайката също трябва да бъде изпомпвана или изкопана от дъното на кладенеца.

Съвети и трикове Ако помпеният капацитет на кладенеца ви остава неадекватен въпреки обезпрашаването или ако той затихва отново много бързо, трябва да проверите дали сте избрали правилния размер на порите на филтъра.