Букова дървесина за камината - за какво да внимавате?

Буковата дървесина е не само един от най-популярните видове дърва за камината, но и един от най-добрите видове дърва за отопление. Можете да разберете подробно защо е така и какви специални предимства има буковата дървесина в тази статия. Освен това на какво определено трябва да обърнете внимание при покупка.

Защо букова дървесина?

Има солидни причини за отопление с букова дървесина. Буковото дърво е идеално за отопление, включително в печки с плочки, поради следните причини:

  • Прочетете също - лакиране на буково дърво - за какво да внимавате?
  • Прочетете още - Мазане от букова дървесина
  • Прочетете още - Огъване на букова дървесина
  • високата калоричност на буковата дървесина
  • поведението при изгаряне
  • цената на буковото дърво
  • наличието на букова дървесина

калорична стойност

Буковата дървесина има една от най-високите калорични стойности от всички видове дървесина. 1 кг букова дървесина произвежда топлинна мощност от около 4 kWh при изгаряне. Само робиния и дъб имат подобни калорични стойности.

Калорична стойност на кубичен метър

Един кубичен метър букова дървесина има топлинна мощност около 2.100 kWh. Това съответства на приблизително същото количество топлина, което може да се получи от 210 литра отоплително масло. Кубичен метър е количество кръгъл дървен материал, който при подреждане води до дължина 1 m, ширина 1 m и височина 1 m. Твърд кубичен метър, от друга страна, би бил 1 твърд дървен кубоид. Коефициентът на преобразуване между кубични метри (rm) и твърди кубични метри (fm) е 0,65.
И така: 1 кубичен метър = 0,65 твърди кубични метра

Сравнение на топлинната мощност на други видове дървесина

Само дъбът и робинията имат същата висока калоричност като бука, а брезата, която се изгаря предимно в Скандинавия, има само около 1.900 kWh / rm отоплителна мощност, смърчът е около 1.500 kWh / rm.

Поведение при изгаряне на букова дървесина

Поради високата си твърдост, буковата дървесина изгаря много бавно, което е особено желателно в камината. За печката с плочки също е важно, че буковата дървесина произвежда много гореща и стабилна жарава - това е в голяма степен в съответствие с принципа на нагряване в печката с плочки.

Цена на букова дървесина

В сравнение с дъба и робинията, буковата дървесина е относително евтина. Дъбът, който се смята за много качествен, обикновено е с 30-40 процента по-скъп от бука, а робинията е още по-скъпа. Дори ако цените могат да варират значително в зависимост от региона, съотношението на цените е почти еднакво навсякъде.

Наличност на букова дървесина

Буковете са най-често срещаните широколистни дървета по нашите географски ширини. Следователно дървото се предлага почти навсякъде в големи количества и с добро качество (това също понижава цената)

Съвети и трикове Дори и да искате да печете на дърва, буковата дървесина е най-добра поради своите светещи свойства. Между другото, той също се използва почти изключително за производството на въглища и за пушене.