Сушене на букова дървесина - трябва да обърнете внимание на това

Всяко дърво, което ще се използва като дърва за огрев, трябва, разбира се, да е достатъчно сухо. В тази статия ще разберете кои стойности на влага все още са възможни и коя дървесна влага е вече проблематична. За това как правилно да изсушите дървото.

Прекалено влажно дърво

Твърде влажните дърва за огрев могат да причинят различни проблеми:

  • Прочетете още - Мазане от букова дървесина
  • Прочетете още - Огъване на букова дървесина
  • Прочетете също - Какъв тип дърва за огрев да използвате като дърва за огрев?
  • калоричността намалява с увеличаване на дървесната влага
  • димът и токсичният въглероден окис се произвеждат в големи количества
  • стойностите на прах и сажди се повишават значително и са над допустимите стойности на отработените газове
  • коминът може да се уталожи, което в резултат води до множество други проблеми

Оптимални стойности на влажност на дървесината

По принцип се приема, че влагата на дърва за дърва за огрев не трябва да бъде над 20%. Колкото по-ниска е стойността, толкова по-идеална за отопление и по-висока калоричност на дървесината. По-специално с буковата дървесина, добре изсушената дървесина може да генерира голямо количество топлина, но ако влажността е твърде висока, горенето е непълно и не е много ефективно.

Максимална стойност

Дървесината с повече от 24% остатъчна влага никога не трябва да се използва като дърва за огрев. Тук вече се произвежда много отровен въглероден окис, а проблемите с камината вече са много големи тук.

Изсушете правилно дървото

Особено при буковата дървесина цепенето непосредствено след сечта е добър начин за постигане на относително бързо изсъхване. Дървесината, която вече е цепена, има по-голяма повърхност и следователно изсъхва по-бързо.

Подредете правилно

Правилното подреждане на дърва за огрев може да ускори процеса на сушене. Правилно подредени на топло, добре проветриво място, в идеалния случай от южната страна на къщата. В идеалния случай трупите се подреждат в посока запад-изток. Не подреждайте дървата директно върху стената на къщата, най-добре оставете около 10 - 20 см пространство. От съществено значение е да има добра вентилация между трупите.

Подложка и капак

Най-добре е трупите да се подреждат, тъй като трупите обикновено са по-трудни за подреждане. Под дървото трябва да се изгради основа, която да е висока поне 10-20 см (напр.Б. Палети). В края купчината е покрита (скосен покрив).

Време за съхнене

Времето за сушене на прясна дървесина е между 1 и 3 години, буковата дървесина изсъхва малко по-бавно от другите видове дървесина (например дърво).Б. Брезова дървесина, която може да бъде изгорена след време на изсъхване около 1 година).

Съвети и трикове Остатъчната влага в дървото може да бъде определена много точно с много просто измервателно устройство. Ако се съмнявате, винаги трябва да измервате.