Керамичен плот: петна под стъклото?

Понякога петна по керамичния плот изглежда не са на повърхността, а под стъклото на керамичния плот. Тази публикация ще ви каже дали това е възможно и кои места обикновено участват. За това какво можете да направите, за да премахнете такива петна.

Образуване на петна под стъклото

Повърхността на петна често е гладка, създавайки впечатлението, че тези петна не са на повърхността, а по-скоро отдолу или в самото стъкло. Това обаче не е възможно - освен в случай на някои, много редки материални дефекти.

  • Прочетете също - петна от вода върху керамичния плот?
  • Прочетете също - Премахнете петна по керамичния плот
  • Прочетете също - керамичен плот или стъклокерамика?

Обикновено това са определени видове петна:

  • метални ивици от саксии (абразия)
  • изгорен алуминий (лъскави метални петна)
  • много фин слой изгорена мазнина

Метална абразия от саксии

По-специално алуминиевите съдове, но също и стоманените съдове, оставят следи върху керамичния плот при натискане напред-назад. Тези лъскави метални следи са създадени по същия начин като черните линии на гумените подметки на определени подови настилки. Те също са също толкова подвижни.

Специалният керамичен препарат за почистване на плотове е най-подходящ за отстраняване. Домашните лекарства като измиване на мляко действат в много случаи, но рискът от надраскване на повърхността е много голям. Специалните почистващи препарати са безопасни и безвредни.

Изгорен алуминий

Тъй като алуминият оставя сравнително повече следи от основата на тавата, направена от стомана, следите могат да се появят тук по-бързо и също така да бъдат по-изразени. В този случай просто трябва да го почиствате по-често.

Фин слой мазнина

Дори малко количество мазнина на дъното на саксията може да бъде достатъчно, за да се образуват много тънки отлагания, които не могат да се усетят на повърхността с пръст. Тук може да помогне и специален препарат за почистване на керамичния плот. Като алтернатива можете да използвате и домашни лекарства. Трябва обаче да избягвате разтриване или остъргване.

Предпазни мерки

  • Винаги поставяйте саксии отгоре, не ги бутайте
  • Винаги се уверявайте, че дъното на саксия е чисто, без мазнини и сухо
  • Редовно почиствайте керамичния плот
  • Винаги оставяйте керамичния плот да работи за кратко на най-високото ниво, след това го изключете (избягвайте прекомерна топлина)
Съвети и трикове Често се препоръчва да използвате керамична стъргалка за плота над плота, дори и да няма видима мръсотия. По този начин се отстраняват дори много фини замърсявания и керамичният плот се почиства много по-лесно. Гладката повърхност също спестява енергия при готвене.