Керамичен плот - каква защита е необходима?

Рискът от надраскване и повреда на керамичния плот е значително по-висок, отколкото при конвенционалната печка от стоманена плоча. Тази статия ще ви разкаже подробно какъв вид защита е подходящ за керамични плотове и дали си струва запечатването на керамичния плот.

Опасности за керамичния плот

Керамичният плот е изложен на големи натоварвания и рискове в ежедневието. Това са:

  • Прочетете също - уплътнение за керамични плотове?
  • Прочетете също - Цената на керамичен плот
  • Прочетете също - петна от вода върху керамичния плот?
  • риск от изгаряне на петна
  • Изтъркване от тенджери и тигани
  • Щети от падащи предмети
  • Опасност от изгаряне в пластмаса

Повечето от тези опасности могат да бъдат избегнати, като внимавате при използването на керамичния плот. Ако не натискате саксии и поддържате основите им чисти и сухи, няма да се получат щети.

За целта трябва редовно да почиствате добре керамичния плот и да използвате само подходящи почистващи препарати и почистващи препарати.

По принцип трябва да имате навика да поставяте само тенджери и тигани върху керамичния плот и нищо друго. Това предотвратява разтопяването на пластмасовите купи, приборите за хранене и други подобни и изгарянето на пластмасата.

Защита чрез покривни плочи

Особено ако над керамичния плот има рафт или шкаф, има голям риск нещо да падне върху керамичния плот. Обикновените покривни плочи, които се предлагат и за керамични котлони, предлагат много добра защита срещу повреди от този тип.

Тези плочи се предлагат в различни дизайни, за да отговарят на всяка кухня. Те предпазват керамичния плот от повреда и замърсяване, когато не готвите. Плочите, които обикновено са от две части, могат също да покрият част от печката, когато не ви е необходима за готвене, и след това да служат като допълнителна работна повърхност или място за съхранение.

В зависимост от версията покривните плочи се предлагат от около 25 - 30 EUR за двете части или цялостно покритие.

Запечатване на керамичния плот

Както при всички други повърхности, керамичният плот също може да бъде нано-запечатан. Обещава по-малко прилепване на мръсотия и по-лесно почистване на плота. Уплътняването обаче е скъпо, а стъклокерамиката е лесна за почистване дори без запечатване поради много гладката си повърхност. Подобно уплътняване на керамичния плот не е абсолютно необходима защита.

Съвети и трикове Бъдете особено внимателни със захарта и захарните течности. Ако захарта сама се изгори в керамичния плот, съществува риск от отвор в керамичния плот. Тогава това представлява пълна загуба, керамичният плот трябва да бъде заменен.