CFRP е лек и твърд материал

Подсилената с въглеродни влакна пластмаса (CFRP) е разговорно известна като въглерод. Материалът е известен също като подсилена с въглеродни влакна пластмаса KFK. Композитният материал обикновено се състои от епоксидна смола, която е слоеста върху слоевете върху въглеродните влакна. Матричната структура осигурява стабилност и устойчивост на скъсване.

Плътност и съдържание на фибри

Най-забележителното свойство на CFRP е неговата изключителна стабилност, която е подобна на стоманата, като същевременно е с ниско тегло. Причината е ниската плътност на CFRP, която е около 1,5 грама на кубичен сантиметър. Стоманата започва с плътност от 7,8 грама на кубичен сантиметър.

  • Прочетете също - CFRP има уникални свойства
  • Прочетете също - Пробийте CFRP с изчистени ръбове на отвори
  • Прочетете също - Лепене на CFRP със смола или акрил

Друг решаващ аспект за силата и устойчивостта на CFK е относително високо съдържание на фибри в компонентите и детайлите, което е средно на шестдесет процента. Това се крие значително по-високо от съдържанието на влакна при изграждането на материал от фибростъкло или GFK.

Посока на матрицата и влакното

CFRK или въглерод е конструиран в обработка с епоксидна смола в стабилизираща структура, специална матрица. Тези взаимно "държане" назъбването прави материала, устойчив на действието на рисуване или подсилващите сили.

За да се постигне стабилност във всички насоки, действащи указания, структурираните изтривалки са алтервесто и ламинирани по епоксидната смола. Така максималната стабилност на матрицата в надлъжната посока на кривата на влакната в целия детайл или компонент може да действа.

Ръчно и промишлено производство

За малки серии и отделни парчета производственият процес съответства на този от фибростъкло и се ламинира ръчно. В индустриалното производство свойствата на CFRP също могат да бъдат повлияни.

Често срещан метод работи с натиск и последващо "изпичане" при температури до 900 градуса по Целзий. В този производствен процес въглеродните влакна се пресоват в матричната структура на носещата смола, често фенолна смола. По време на последващата пиролиза към материала се добавя азот при висока температура.

Този процес първо създава пореста структура, която се затваря по-плътно с всяко повторение на пиролизата. Матрицата се укрепва, без да наддава. В последния етап няма повече въздух в материала и CFRP е твърдо.

Съвети и трикове Когато избирате смолата за собствено ламиниране на CFRP, уверете се, че матричната структура на смолата съвпада с въглеродните влакна и позволява адхезията, която е от решаващо значение за стабилността.